Druk op Control (Ctrl) en P tegelijk om alles af te drukken of kies in het menu Bestand de optie Afdrukken

Een Dieet voor darmontstekingen

Welkom bij de Nederlandse SCDiet website.

SCDiet staat voor Specific Carbohydrate Diet, oftewel het Specifieke Koolhydraten Dieet. Middels dit dieet kan de onbalans in de darmen hersteld worden. De werking van het dieet is even simpel als effectief: Het hongert de bacterieen uit, zodat deze geen schadelijke zuren en gassen meer kunnen produceren.

Het Specifieke Koolhydraten Dieet is effectief voor het behandelen van darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, maar het is ook een krachtig middel tegen winderigheid, oprispingen, zuurbranden, het (overmatig) laten van boeren, misselijkheid, reflux, buikpijn, coeliakie, spastische prikkelbare darm, IBS, of chronische diarree. Mensen met diverticulitis merken vaak dat het helpt tegen de ontstoken divertikels. Als u vaak misselijk bent, is het dieet tevens het proberen waard.

Het dieet blijkt ook te werken bij autisme en schizofrenie, omdat hier waarschijnlijk de bacterieen in de darmen ook een grote rol spelen.

Symptoombestrijdende medicatie kan vaak na verloop van tijd afgebouwd worden in overleg met de arts of internist. Denk daarbij aan prednison, Imuran, remicade, Salazopyrine, Azathioprine, Methotrexaat, Infliximab, Interleuking, Interleukin, Interleukine 10 maar ook aan middelen als Rennie Deflatine en Zantac.


Inhoud
N.B. U kunt de hele website afdrukken: Alle informatie | Volledige receptenarchief (1 per pagina) of (achter elkaar)

> Wat is het Specifieke Koolhydraten Dieet
> Onderbouwing van het Specifieke Koolhydraten Dieet
> Een stappenplan voor mensen met minder ernstige darmproblemen

> Het Introductiedieet: Hoe kan ik snel met dit dieet beginnen ? | Belangrijke tips | Na het intro-dieet
> Wat kan ik wel/niet eten als ik dit dieet volg ? | Alle details over zuivel
> Recepten in het forum (zelf recept toevoegen) | SCDiet Recepten archief | Annemiek's SCD kookboek

> Waar kan ik de ingredienten aanschaffen ?
> Welke boeken kan ik lezen ?
> Lees hoofdstuk 1 van Breaking The Vicious Cycle van Elaine Gottschall
> Veel gestelde vragen en antwoorden
> Welke artsen en dietisten kunnen helpen bij het volgen van het SCDiet
> Steuntjes in de rug

> Resultatenrubriek (laatste is van zon, 02 jun 2013)
> Discussieer met anderen die ook het SCDiet volgen | Bekijk archief van het oude forum
> Teken het gastenboek

> Wat is er verkeerd aan door de overheid aanbevolen correcte voeding ? (Link naar Weston Price)
> De mythes van vegetarisme: Waarom vegetarisme potentieel ongezond kan zijn (Link naar Weston Price)
> Help het SCDiet bekend te maken: Zet een link op uw website.

SCDiet Sites Wereldwijd
De SCDiet FAQ - Elaine Gottschall's officiele BreakingTheViciousCycle.info site (USA)
Engels (Engeland) - Engels (USA) - Engels (Canada) -
Frans (Zwitserland) - Duits - Deens
www.PecanBread.com: SCD en Autisme

> Links naar gerelateerde sites


Wat is het Specifieke Koolhydraten Dieet

Ontstaansgeschiedenis SCDiet

Het Specific Carbohydrate Diet, oftewel Specifieke Koolhydraten dieet, vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar Dr. Haas in 1951 een boek publiceert waarin het dieet beschreven is. In 1958 nam Elaine Gottschall haar acht jaar oude, aan Colitis Ulcerosa lijdende dochter naar Drs. Haas. Ze waren reeds naar vele dokters geweest en ze hadden bijna de moed opgegeven. Drs. Haas liet haar het Specifieke Koolhydraten Dieet volgen en binnen twee jaar was ze volledig vrij van symptomen. Elaine Gottschall is gefascineerd door het dieet en volgt een twaalfjarige studie celbiologie, zodat ze zelf kan bevatten wat er op chemisch en biologisch niveau gebeurt. In de jaren 90 schrijft ze een boek waarin het Specifieke Koolhydraten Dieet gedetailleerd en met wetenschappelijke onderbouwing beschreven staat.
Dit boek heet: Breaking The Vicious Cycle, oftewel: Het doorbreken van de vicieuse cirkel. Hieronder kunt u lezen wat deze vicieuse cirkel inhoudt en belangrijker, hoe deze doorbroken kan worden.


Elaine Gottschall
Biografie

Het SCDiet

Ter introductie moet ik eerst wat achtergrond informatie geven. Ons voedsel bestaat voornamelijk uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Vetten en eiwitten veroorzaken geen problemen. De problemen bij de ziekte van Crohn worden veroorzaakt door de koolhydraten. Meer specifiek: De disaccharides en de polysaccharides veroorzaken de problemen.

Mono-Saccharides

Monosaccharides bestaan uit een enkele suikermolekuul (saccharide). De darmen zijn precies zo geconstrueerd dat ze monosaccharides door kunnen laten. Alle molekulen die groter zijn, kunnen niet in het bloed opgenomen worden. Het lichaam kan monosaccharides direct in het bloed opnemen. Er hoeven verder geen bewerkingen op losgelaten te worden (ze hoeven niet verteerd te worden). Monosaccharides (ook wel simpele suikers genoemd) komen vooral voor in fruit en honing (in de vorm van glucose en fructose).

Disaccharides

Disaccharides bestaan uit twee suiker molekulen. Ze zijn dus te groot om direct door de darmwand geabsorbeerd te worden. In de wand van het eerste deel van de dunne darm, het duodenum, worden speciale enzymen geproduceerd. Deze enzymen reageren met de disaccharides en splitsen ze in monosaccharides. Nadat ze gesplitst (verteerd) zijn, kunnen ze als monosaccharide door de darmwand in het bloed opgenomen worden. Tafelsuiker (maar ook: bruine suiker, rietsuiker, poedersuiker, etc) is een disaccharide (sucrose), evenals de suiker die van nature in melk zit (melksuiker, lactose). Voor elk verschillend type disaccharide is een ander enzym nodig. Zo is voor lactose een enzym genaamd lactase nodig en voor sucrose is sucrase nodig.

Polysaccharides

Polysaccharides bestaan (zoals de naam al zegt) uit meerdere (poly) suiker molekulen. Omdat de mens niet gebouwd is op het eten van polysaccharides, zijn deze molekulen redelijk moeilijk om te zetten naar monosaccharides. Het gebeurt in twee fasen. In de eerste fase wordt een vloeistof in de alvleesklier aangemaakt die door de darmen wordt gespoeld. In deze vloeistoffen zitten speciale enzymen die de polysaccharides (zetmelen) opbreken in disaccharides (maltose). Deze disaccharides moeten vervolgens weer omgezet worden naar monosaccharides (zie hierboven). Zetmelen (zoals in granen, aardappelen, mais, rijst, pasta, etc) zijn polysaccharides.

Het probleem

In de darmen van gezonde mensen nemen deze processen plaats zonder noemenswaardige problemen. Alhoewel lang niet alle koolhydraten goed verteerd worden (de menselijk darmen zijn daar niet op ingesteld), uit zich dit slechts in brandend maagzuur, soms wat winderigheid of opgeblazen gevoel. In een kleine groep mensen (de mensen die de ziekte van Crohn hebben of die deze ziekte zullen ontwikkelen), werken bovenstaande processen echter niet optimaal. Het gevolg is desastreus:
Een persoon eet een aantal boterhammen. Boterhammen bestaan voor een zeer hoog percentage uit zetmelen (tarwe). Deze zetmelen worden in de darmen overspoeld door de vloeistof uit de alvleesklier. Dit proces gaat vaak nog redelijk goed. Het grootste deel van de zetmelen wordt omgezet naar disaccharides (maltose). Nu ontstaat er echter zo een gigantische overvloed aan disaccharides, dat de enzymen (maltase) niet in staat zijn ze allemaal te verteren en om te zetten naar monosaccharides. Deze disaccharides blijven dus in de dunne darm achter, onverteerd. Dit zou geen probleem hoeven te geven: De onverteerde etensresten verdwijnen in de ontlasting zou je logischerwijs denken. Wat er echter gebeurt is het volgende: Bacterieen in de darmen beginnen de onverteerde disaccharides op te eten. Als bijproduct blijft er een giftig gas achter en de bacterieen scheiden daarnaast ook nog een zuur af. De stinkende gassen veroorzaken overdruk in de darmen, met als resultaat: boeren en winderigheid. Bovendien raakt de maag ontregeld, waardoor teveel maagzuur aangemaakt wordt, met als gevolg een brandende keel en zuurbranden/kokhalsen. De zuren zorgen echter voor grotere problemen. Ze tasten namelijk zodanig de darmwand aan, dat de cellen die normaliter de enyzmen moeten produceren, nu afsterven. Ook de cellen die normaal de voedingsstoffen moeten absorberen sterven af. Bovendien zijn de zuren ontstekingbevorderend.

De vicieuse cirkel

Hier begint een zeer gemene vicieuse cirkel die moeilijk te doorbreken is.
Bij de volgende maaltijd, speelt bovenstaand proces zich nogmaals af. Er zijn echter al minder gezonde darmwandcellen over, waardoor er ook minder enzymen aanwezig zijn. Resultaat: Nog meer onverteerde etensresten en dus nog meer zuur en gas, waardoor vervolgens de darmwand nog verder beschadigd wordt. De darmwand raakt na verloop van tijd zodanig beschadigd dat de voedselopname sterk achteruit gaat doordat de voedselabsorberende darmwandcellen bijna allemaal vernietigd zijn. Bovendien kan de darmwand, Zoals ik al eerder zei helemaal geen onverteerde disaccharides absorberen. Dus op het moment dat deze persoon een boterham eet, voert hij niet zichzelf, maar voert hij de bacterieen in zijn darmen. Het gevolg is dat deze persoon sterk in gewicht af zal nemen. Bovendien ontstaat er een tekort aan vitaminen en mineralen (die worden ook niet opgenonen door de sterk beschadigde darmwand) met als veelvoorkomend gevolg chronische vermoeidheid met als oorzaak bloedarmoede (B12 en foliumzuur, ijzer is vaak geen probleem).

De oplossing: Het specifieke koolhydraten dieet

De oplossing ligt voor de hand: Eet voortaan geen complexe koolhydraten meer !
Onder complexe koolhydraten verstaan we: disaccharides en polysaccharides.
Dit betekent voornamelijk dat je geen brood, crackers, koekjes, rijst, pasta, aardappelen, mais, suikerbevattende en melkbevattende voedsel meer kunt eten. Dit lijkt heel erg extreem. De lijst met toegestaan voedsel is echter ook nog zeer groot: fruit, vlees, vis, groenten, noten, plantaardige olie, honing, kaas, zelfgemaakte yoghurt mogen wel gegeten worden.
Kijk hier voor een uitgebreide lijst met verboden en toegestaan voedsel.
In het begin is het moeilijk om door te zetten. Als na een paar dagen of weken echter blijkt dat de symptomen sterk beginnen af te nemen, dan neemt de motivatie sterk toe. Het is erg belangrijk om je streng aan het dieet te houden. Een enkel koekje zal de symptomen weer terug kunnen laten keren. Na een tijdje begin je je waarschijnlijk veel beter te voelen en begint je kookkunst te verbeteren. Wanneer de darmen beter beginnen te functioneren zal je gewicht langzaam aan verbeteren: Mensen met ondergewicht komen aan; mensen met overgewicht vallen juist af. Zie hier hoe snel mijn (Ed's) gewicht toenam: Grafiek. Uiteindelijk zal je gewicht stabiliseren rond je natuurlijke gewicht.
Binnen een maand na het begin van het dieet kan je mogelijk al resultaten terug zien in je bloedwaarden.Zeer snel daarna vind je het echt niet erg meer als je vrienden een Big Mac naar binnen werken, terwijl jij een gezonde salade eet.

Helpt dit dieet bij iedere Crohn en Colitis Ulcerosa patient ?

Nee, helaas niet. Bij de Crohn-patienten leert de ervaring dat 80% tot 90% symptoomvrij wordt na het volgen van het dieet. Het is dan wel belangrijk dat het dieet streng gevolgd wordt. Zo nu een dan toch een beetje rijst, pasta of aardappelen heeft als resultaat dat niet alle symptomen verdwijnen. Let vooral op gebonden sausjes e.d. waar vaak toch tarwemeel of aardappelmeel doorheen zit.
Colitis Ulcerosa patienten zullen helaas iets meer geduld moeten opbrengen. Hier duurt het iets langer voor het dieet resultaten laat zien. Na verloop van tijd is zo'n 60%-70% symptoomvrij.
Als je tot de kleine groep mensen hoort waar het SCDiet niet helpt, kijk dan op www.NewTreatments.org voor meer alternatieve geneeswijzen.

Zijn er ook bewijzen

Nee. Het bewijzen van de effectiviteit van een dieet is zeer moeilijk. Er worden namelijk net zulke eisen aan gesteld als bij het bewijzen van de effectiviteit van een geneesmiddel. Enkele eisen zijn dat het onderzoek op een grote groep proefpersonen toegepast wordt en dat het dubbelblind en met placebo-controle uitgevoerd wordt. Dit betekent dat de mensen die het dieet opdienen niet mogen weten *wat* ze opdienen (dat zien en ruiken ze toch echt wel) en bovendien mogen de proefpersonen dit ook niet weten. De groep proefpersonen moet in twee gelijke groepen opgedeeld worden: De ene groep krijgt het SCDiet en de andere niet (controle-groep). De proefpersonen horen echter niet te weten in welke groep ze zich bevinden. Dat is alleen erg moeilijk, want als je een boterham krijgt zie je dat je tot de controlegroep hoort en dus niet het SCDiet volgt. De geur en de smaak van het eten verraden direct welk dieet de persoon te eten krijgt.

Een klinisch bewijs is dus niet haalbaar. Zeker ook omdat er geen financiele belangen bij spelen. Een onderzoek is zeer duur en de farmaceutische industrie heeft er niks mee te winnen (ze kunnen geen SCDiet-pil verkopen).
Het is wel mogelijk om het SCDiet aan de hand van studies, onderzoeken en achtergrondinformatie *zeer aannemelijk* maken. Lees het hier:
Onderbouwing van het SCDiet
Bovendien moet je jezelf afvragen of de gigantische lijst met getuigenissen al niet een bewijs is van de effectiviteit van het SCDiet.
Verder moet je ook goed meerekenen dat er geen bijverschijnselen zijn bij dit dieet: Nul risico's. Het dieet is veel gezonder en voedzamer dan het dieet dat je nu eet. Het enige andere alternatief is zware medicatie met zeer veel bijverschijnselen.

Kijk hier voor nog veel meer onderzoeken en studies. Kijk hier onder Medical Studies.

Onderbouwing van het Specifieke Koolhydraten Dieet

Het SCDiet

Het bewijzen van de effectiviteit van het Specifieke Koolhydraten Dieet bij mensen met darmontstekingen is nagenoeg onmogelijk, omdat aan dergelijke studies zeer hoge eisen gesteld worden. Meer hierover.
We kunnen echter wel de theorie achter het SCDiet zeer aannemelijk maken door te verwijzen naar verschillende wetenschappelijke studies die in verschillende medische journals gepubliceerd zijn. Het betreft hier studies over het elementaire dieet. Het elementaire dieet is een kunstmatig dieet dat voorverteerde voedingsstoffen bevat. De gelijkenis van het elementaire dieet met het SCDiet is zeer groot.
Zie hieronder hoe aannemelijk is te maken dat het SCDiet in bepaalde gevallen werkt:

 1. Het elementaire dieet werkt
  Er bestaat reeds een dieet, dat wanneer het gevolgd wordt door Crohn patienten, - vaak binnen een week - remissie als gevolg heeft.
  Remissie betekent dat alle ziekteverschijnselen verdwenen zijn.
 2. Het elementaire dieet is met wetenschappelijke studies onderbouwd
  De eerste studies dateren uit de jaren zeventig ! Raar dat uw arts u dit nooit verteld heeft.
  Deze studies wijzen ook uit dat het dieet effectiever is dan prednison !
 3. Het elementaire dieet lijkt heel erg op het SCDiet
  Het elementaire dieet is eigenlijk een restrictievere versie van het SCDiet. Waar bij het SCDiet alleen bepaalde koolhydraten beperkt worden, worden in het elementaire dieet ook bepaalde vetten en eiwitten beperkt.
  Bij het SCDiet kunt u van de verschillende koolhydraten (enkelsuikers, dubbelsuikers en suikerketens) alleen de enkelsuikers eten, oftewel de meest elementaire (ondeelbare) koolhydraten. Er is nagenoeg geen beperking op het gebied van vetten en eiwitten.
  Het elementaire dieet gaat hierin echter verder en hier mag u van de koolhydraten alleen de enkelsuikers, van de vetten alleen de korte-ketenvetten en van de eiwitten alleen de aminozuren. Bij het elementaire dieet worden dus alleen elementaire voedingsstoffen toegestaan.
 4. De darmen zijn niet verantwoordelijk voor het verteren (splitsen, oftewel elementair maken) van vetten en eiwitten.
  Als we het verteringsproces verder bekijken komen we tot de ontdekking dat van de drie voedselgroepen (koolhydraten, vetten en eiwitten) alleen de koolhydraten (in feite zelfs alleen de dubbelsuikers) door de darmwandcellen verteerd worden. De vetten en eiwitten worden namelijk reeds door de enzymen in de maagsappen en de sappen van de alvleesklier verteerd. Voor de koolhydraten en specifiek de disacchariden, oftewel dubbelsuikers, zijn de cellen van de darmwand nagenoeg exclusief (in het speeksel bevindt zich ook een hoeveelheid koolhydraatverteringsenzymen) verantwoordelijk. Deze vingervormige cellen (vili) in de darmwand produceren namelijk de enzymen die nodig zijn om dubbelsuikers (lactose, maltose, sucrose) te splitsen in enkelsuikers (galactose, glucose, fructose).
 5. De darmen zijn ontstoken
  Bij een patient die de ziekte van Crohn heeft is de darmwand ontstoken. Het is dus logisch om de darmen te ontzien. Net zoals u bij een ontstoken schouderspier even niet gaat tenissen. Hoe kunnen we de darmwand ontzien ? Door eerst even te herhalen wat de primaire funktie van de wand van de dunne darm is: Het verteren van koolhydraten. De darmwandcellen zijn hier verantwoordelijk voor. U zult dus begrijpen dat de ontstoken darmwandcellen niet genoeg enzymen kunnen aanmaken om de dubbelsuikers te verteren. We kunnen de darmen dus ontzien door van de koolhydraten alleen de voorverteerde enkelsuikers te eten. Deze hoeven namelijk niet verteerd te worden en kunnen direct opgenomen worden door de darmwand. De enkelsuikers bevinden zich o.a. in fruit, honing en noten.
 6. Om de darmwand te ontzien, moeten we bepaalde groepen koolhydraten limiteren
  Dit betekent: Geen dubbelsuikers of suikerketens meer eten, maar slechts de elementaire koolhydraten: Enkelsuikers.
  Ziehier. We zijn nu vanaf het elementaire dieet gekomen tot een minder restrictief dieet: Een dieet waarin alleen de koolhydraten elementair moeten zijn, terwijl de vetten en eiwitten ook niet-elementair gegeten mogen worden. We hebben namelijk gezien dat de (ontstoken) darmwand slechts verantwoordelijk is voor de vertering van dubbelsuikers en tevens weten we dat suikerketens (zetmelen) omgezet worden naar dubbelsuikers.
  Het minder restrictieve dieet heet het Specifieke Koolhydraten dieet. Met specifieke koolhydraten worden dan de enkelsuikers bedoeld. Alle dubbelsuikers (bietsuiker, rietsuiker, poedersuiker, bruine suiker en melksuiker oftewel lactose) en suikerketens (alle granen, rijst, aardappelen, mais, pasta's) zijn dus verboden bij dit dieet. Niet-elementaire eiwitten zoals vlees, vis en ei mogen echter wel volop gegeten worden, net als de niet-elementaire vetten zoals die in vlees, olijfolie, kokosolie, kaas en boter. De meeste vruchten en groenten bevatten bovendien alleen enkelsuikers en geen dubbelsuikers of suikerketens.

De wetenschappelijke studies die aantonen dat het elementaire dieet werkt:

1990: Tien jaar ervaring met het elementaire dieet: 85% v/d patienten na zeer korte periode symptoomvrij
In 1990 wordt een artikel geschreven, waarin de bevindingen beschreven zijn van tien jaar ervaring met het elementaire dieet in de behandeling van de ziekte van Crohn. Het dieet veroorzaakte remissie (symptoomvrij zijn) in 96 van de 113 patienten (85%), onafhankelijk van leeftijd, geslacht, plek of ernstigheid van de ziekte.
Zes maanden na het dieet krijgt 22% van de patienten een terugval. Daarna is er een terugval van de patienten van zo'n 8 tot 10% per jaar. Er was verder geen verschil in de mate en frequentie van terugval te zien tussen de patienten die behandeld waren met prednison of met het dieet.

1991: Elementaire dieet heelt de darmen. Doorlaatbaarheid darmen verbetert significant, 80% v/d patienten binnen een week symptoomvrij
In 1991 is er een onderzoek gedaan naar het effect van het elementaire dieet op de doorlaatbaarheid van de darmen. Actieve ziekte van Crohn kenmerkt zich door een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen (stoffen die normaal door de darmen gefilterd moeten worden, passeren toch de darmen). De mate van doorlaatbaarheid laat zich meten in de urine en ontlasting. 34 patienten krijgen vier weken lang het elementaire dieet voorgeschoteld. Van de 34 zijn er 27 reeds binnen een week symptoomvrij. Na vier weken was er al een significante verlaging van de darmdoorlaatbaarheid te zien. De leukocyten in de ontlasting was verlaagd van 14,2% naar 5,7% en de urinewaarden waren verlaagd van 6,4% naar 3,4%.
Conclusie: Het elementaire dieet is zeer effectief in het verminderen van de darmdoorlaatbaarheid. Bovendien zijn 80% van de patienten binnen een week symptoomvrij

1993: Elementaire dieet en prednison vergeleken: Dieet zeker zo effectief als prednison
In 1993 wordt er een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het zogenaamde elementele dieet ten opzichte van een steroide behandeling (prednison). 13 Crohn patienten hebben vier weken lang alleen maar elementele (*uitleg verderop) voedingsstoffen gegeten. De ziekte activiteit (SEM) daalde gemiddeld van 4,8 naar 1,7. Bij de groep mensen die met prednison behandeld werd, werd een soortgelijke verlaging bevonden: van 5,3 naar 1,9. Na deze vier weken werd met het dieet en de prednison gestopt.
Conclusie: Op de korte termijn is het dieet zeker zo effectief als prednison. Als met het dieet gestopt wordt, is de terugval echter groter en sneller dan bij prednison.

1995: Vergelijking elementaire dieet met prednison: Elementaire dieet werkt significant beter dan prednison
In 1995 wordt er nog een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het elementele dieet in vergelijking met prednison bij kinderen met de ziekte van Crohn. Klinische remissie (in andere woorden: Symptoomvrij zijn) werd behaald in 25 van de 30 patienten die het dieet volgden. Patienten bleven langer in remissie (symptoomvrij) na het volgen van het elementaire dieet dan de patienten die prednison gekregen hadden. De kinderen die het dieet gevolgd hadden, hadden een duidelijk sterkere verlaging van de ziekte activiteit index. Ook waren er meer verandering in de groei van de kinderen die het dieet gevolgd hadden. De concentraties albumin (belangrijk eiwit in het bloed) en haematocriet (rode bloedcellen) was bij de kinderen die het dieet gevolgd hadden significant verbeterd, terwijl er bij de kinderen die prednison gekregen hadden geen verschil was te zien.
Conclusie: Een elementeel dieet is beter dan prednison bij kinderen met de ziekte van Crohn en het verbetert bovendien de groei en de bloedwaarden.

1998: Elementaire dieet is ook succesvol bij Colitis Ulcerosa en werkt beter dan 5-ASA
In 1998 wordt er bij 120 ratten dmv een zuur de darmwand ontstoken. De ratten worden in vier groepen verdeeld. Groep A krijgt geen behandeling, groep B krijgt het elementaire dieet te eten, groep C krijgt 5-ASA (asacol) en groep D krijgt een combinatie van het elementaire dieet en 5-ASA. Na 7 en 14 dagen is heel duidelijk te zien dat de ratten in de groepen B en D het snelst helen en de minste complicaties hebben. Men concludeert dat het elementaire dieet zeer goed helpt en in combinatie met 5-ASA zelfs nog beter.

De conlusie na het lezen van deze studies:
Als we al deze onderzoeken naast elkaar leggen, kunnen we concluderen dat:
Van de ruim tweehonderd onderzochte patienten reageert ruim 80% zeer positief op het elementaire dieet. Bovendien is het zelfs effectiever dan prednison, omdat de bloedwaarden en de groei bij kinderen significant verbeteren terwijl dat bij prednison niet gebeurt.
Na het volgen van het dieet voor een week, zijn de meeste patienten al symptoomvrij (in remissie). Na vier weken beginnen de bloedwaarden (in mijn geval ook) sterk te verbeteren, wat erop duidt dat de ontsteking verdwijnt. Door de toename van rode bloedcellen krijgt de patient ook duidelijk meer energie.
In plaats van prednison kan dus het elementaire dieet voorgeschreven worden. Zeker gezien het feit dat er nul bijwerkingen zijn.
Na het stoppen van het dieet is de terugval gelijk of iets hoger dan na een behandeling met prednison (Dit is trouwens niet helemaal een eerlijke vergelijking, omdat prednison over een veel langere periode afgebouwd wordt, terwijl het dieet na vier weken abrupt gestopt wordt). Dit betekent dus concreet dat u het dieet moet blijven volgen als u vrij van ziekteverschijnselen wilt blijven.

Denkstap/Conclusie 1: "Het elementaire dieet is effectiever en veiliger dan prednison"
Omdat het dieet volkomen veilig is (zonder bijwerkingen), kan het dus ook langer gebruikt worden dan andere medicijnen.

Denkstap/Conclusie 2: "Ik hoeft niet meer ziek te zijn en ik hoef geen medicijnen meer te slikken. Ik hoef alleen maar dit elementaire dieet te volgen".
Het elementaire dieet is niet aan te schaffen in de supermarkten. Uw apotheek moet het echter wel kunnen leveren. Vraag uw arts om het elementaire dieet voor te schrijven. Print dit artikel en de medische studies uit en laat het hem lezen. Ik zie niet in waarom hij dit zal kunnen weigeren. Er is een grote kans dat uw internist deze onderzoeken nog nooit gezien heeft. Ze zijn namelijk relatief recent en zijn dus niet behandeld tijdens zijn studie.

Wat is het elementaire dieet precies ?
Het elementaire dieet is een dieet dat alleen maar voorverteerd voedsel bevat. Er bestaan drie macro-voedingsstoffen: Koolhydraten, eiwitten en vetten. De eetbare koolhydraten bestaan in drie soorten: De enkele suikers, de dubbele suikers en de suikerketens.

Koolhydraten
Het elementaire dieet staat alleen de enkele suikers toe (de monosacchariden). Deze enkele suikers vindt u in fruit, honing, noten en groenten. De dubbele suikers vindt u in bietsuiker, kristalsuiker, suikerriet, stroop en alle andere door mensen gemaakte suikers. De suikerketens vindt u in aardappelen, granen (tarwe, etc), rijst, mais, etc.

Eiwitten
Eiwitten bestaan uit grote ketens van aminozuren. Normaal worden eiwitten in de maag door enzymen gesplitst in aminozuren. In het elemetaire dieet zijn de eiwitten reeds voorverteerd en eet u dus puur de aminozuren.

Vetten
Vetten kunnen uit lange of korte ketens bestaan. In het elementaire dieet worden alleen de korte ketens toegestaan.

Hoe
Het elementaire dieet wordt in vloeibare vorm geleverd door uw apotheek. U kunt hiernaast verder niks eten. Dus er is wel doorzettingsvermogen voor nodig.

Hoe zit het dan met het specifieke koolhydraten dieet

Men neme het elementaire dieet. Men behoudt het restrictieve deel met betrekking tot koolhydraten (alleen enkele suikers en geen dubbele suikers of suikerketens) van het elementaire dieet. Het restrictieve deel met betrekking tot de vetten en de eiwitten verwijderen we.
Wat houden we dan over: Een dieet dat het volgende toestaat:
Nagenoeg alle soorten fruit, veel soorten noten, nagenoeg alle groenten, alle soorten vlees, honing.
Het SCDiet verbiedt: geraffineerde suikers, zoals kristalsuiker, rietsuiker, etc en alle zetmelen zoals die gevonden worden in granen (tarwe, rogge, etc), mais, rijst en aardappelen.

Waarom mogen er wel eiwitten en vetten gegeten worden ?

Van de drie macro-voedingsstoffen is alleen bij koolhydraten de darmwand verantwoordelijk voor de vertering.. Bij eiwitten vindt de vertering reeds plaats in de maagsappen (verteren: splitsen van eiwitten in aminozuren). Bij vetten wordt de vertering (splitsen vetten in korte ketens) verzorgd door de enzymen in de sappen die door de alvleesklier uitgescheiden worden. Omdat bij de meeste mensen met een darmontsteking alleen de darmwand niet meer goed functioneert is het dus vooral belangrijk om onverteerde koolhydraten te vermijden. De eiwitten en vetten worden vanzelf goed verteerd, omdat de darmwand daar niet verantwoordelijk voor is.

Hoe worden koolhydraten verteerd (gesplitst) ?

Enkele suikers (zoals in fruit, honing, noten en groenten) (mono-saccharides) hoeven niet verteerd te worden. Ze zijn namelijk niet meer te splitsen in meer elementaire (kleinere) deeltjes.

Dubbele suikers (di-saccharides) worden verteerd door de enzymen die geproduceerd worden in de darmwand. Voor elk type dubbele suikers is er een apart type enzym nodig. Melksuiker is bijvoorbeeld ook een dubbele suiker (disaccharide) en wordt lactose genoemd. Veel mensen die melk drinken weten echter niet dat melksuiker/lactose niet verteerd kan worden door volwassen mensen, omdat geen enzymen aanwezig zijn om lactose mee te verteren. Dit specifieke enzym lactase, wordt namelijk een paar jaar na de geboorte niet meer geproduceerd door de darmwandcellen.
Kristalsuiker is weer een ander type dubbele suiker, genaamd sucrose. Daar is dus ook weer een apart enzym voor nodig: sucrase.
Deze enzymen (sucrase, lactase, maltase) zorgen ervoor dat de dubbele suikers omgezet worden naar enkele suikers. Alleen enkele suikers passen namelijk door de kleine gaten in de filters van de darmwand.

Suikerketens (zetmelen) (poly-saccharides) worden verteerd (gesplitst) door de enzymen in de sappen van de alvleesklier. Zetmelen worden ook wel amylose genoemd en het bijbehorende enzym heet dus amylase. Na in contact gekomen te zijn met de amylase worden de zetmelen gesplits in dubbelsuikers, genaamd maltose. Nu komen weer de darmwandcellen in actie. Die produceren maltase, wat er voor zorgt dat de maltose dubbelsuikers omgezet worden naar enkelsuikers (fructose, glucose en galactose).
Een belangrijke denkstap: Het eten van zetmelen (aardappelen of brood) is in feite het zelfde als het eten van dezelfde hoeveelheid tafelsuiker. De zetmelen worden milligram voor milligram omgezet naar dubbelsuikers en vervolgens naar enkelsuikers.

Wat gaat er mis als de darmwand ontstoken is ?

Als de darmwand ontstoken is, gaat het fout wanneer de dubbelsuikers verteerd moeten worden. Hiervoor is namelijk een intacte darmwand nodig met daarop de cellen die de dubbelsuiker-enzymen (maltase, lactase, sucrase) moeten produceren. Als deze enzymen niet voldoende geproduceerd kunnen worden, blijven er dus resten onverteerde koolhydraten achter in de dunne darm. Deze onverteerde koolhydraten (vooral dubbelsuikers) zakken vervolgens ook verder naar de dikke darm.

Wat is het effect van een dunne en dikke darm vol met onverteerde dubbelsuikers ?

De dubbelsuikers worden opgegeten door de darmflora: Bijna twee kilo aan bacterieen die de dubbelsuikers lekker opsmikkelen. Als beloning voor dit feestmaal laten ze ook iets voor de gastheer/vrouw achter: grote hoeveelheden (liters !) gas en ruime hoeveelheden zuur.

Wat gebeurt er nu ?

Het eerste wat de gastheer/vrouw merkt is dat ze veel meer gas in haar darmen heeft. Dit kan pijn gaan doen door de overdruk. Als gevolg wordt er meer geboerd en worden er meer (stinkende) winden gelaten. Daarnaast heeft het zuur een desastreuze uitwerking op de darmwand. De enzym-producerende cellen worden allemaal een voor een vernietigd.
Bij de volgende maaltijd zijn er dus nog minder intacte darmcellen aanwezig met als gevolg nog meer onverteerde dubbelsuikers, wat weer resulteert in nog meer bacterieen (die lekker gedijen op het heerlijke voer) en dus nog meer zuur en gas. Nu ontstaat er een vicieuse cirkel (deze gebeurtenissen blijven zich opvolgen tot in het oneindige).
Nog een extra detail: De darmwand probeert zich tegen het zuur te beschermen door een verdedigingslinie op te werpen, in de vorm van darmslijm. Dit slijm beschermt de darmwand tegen het zuur. Het voedsel kan echter ook niet meer in contact komen met de darmwand en dus ook niet de enzymen. Dit verergert het probleem dus nog verder.

Oplossing: Geen onverteerde koolhydraten eten

Voor de meeste lezer zal de oplossing nu wel triviaal zijn: Geen onverteerde koolhydraten meer eten. Dit betekent dus: Geen melk, geen tafelsuiker, stroop, rietsuiker, brood, pannenkoeken, etc, etc. (Dit klinkt nu heel heftig, maar op dit moment weet u nog niet wat voor alternatieven er zijn).
Op het moment dat de bacterieen geen dubbelsuikers meer ontvangen, begint hun populatie sterk af te nemen. Ze sterven de hongerdood. Het gevolg is dat er steeds minder zuur en gas uitgescheiden wordt door de bacterieen. Na ongeveer een week is de bacteriekolonie zodanig uitgedund, dat u nagenoeg symptoomvrij bent: U hoeft niet meer te boeren, winden te laten of zuur in uw keel te voelen. Ook vermindert de slijm en het bloed in uw darmen en dus ook uw ontlasting.

Na verloop van tijd: Compleet herstel van de darmen

Na verloop van tijd begint de darmwand te herstellen. Uw lichaam kan alle voedingsstoffen goed opnemen en u begint in gewicht toe te nemen. Na een jaar symptoomvrij het dieet gevolgd te hebben, zijn de darmwandcellen hersteld en kunnen ze weer de goede enzymen produceren (maltase en sucrase.. Lactase wordt al niet meer gemaakt na zuigelingentijd). Nu kan dus weer voorzichtig begonnen worden met het introduceren van dubbelsuikers en suikerketens. Belangrijk is om het vooral niet te overdrijven. De mens is niet gemaakt om grote hoeveelheden koolhydraten te eten. Net als een koe op krachtvoer (granen..Een koe hoort gras te eten. Door het krachtvoer _moet_ de koe wel grote hoeveelheden antibiotica slikken, anders overlijdt het snel aan de ontstekingen die overal opduiken), uit een koolhydraatrijk dieet zich uiteindelijk in vele gezondheidsproblemen.

Aannemelijk

Als u alles doorgelezen heeft, dan ziet u dat er helemaal geen hocus pocus bij komt kijken. Alles is zo logisch als het maar kan zijn. De effectiviteit van dit dieet is dus zeer aannemelijk en heeft bovendien reeds bij vele duizenden mensen (vooral in Amerika, waar deze theorie ontstaan is) gezorgd voor een compleet herstel van de darmen. Het boek waarin dit dieet beschreven staat, is zo succesvol, dat er inmiddels ook al een Duitse uitvoering is (vol met heerlijke recepten en kleurenfoto's). En inmiddels ook al een Spaanse uitvoering en over de Nederlandse vertaling wordt momenteel onderhandeld.

Medicijnen

Als u met het dieet begint, moet u wel uw medicijnen blijven nemen. Wanneer blijkt dat u hard vooruit gaat (qua gezondheid), dan kan in overleg met uw internist de medicatie verlaagd worden. De schrijver van dit artikel is trots te kunnen melden dat hij reeds 12 maanden vrij is van alle medicatie. Vele anderen zijn mij al voor gegaan en zijn zelfs al meer dan 10 jaar vrij van medicatie.

Waar te beginnen ?

Het belangrijkste is om nu het boek "Breaking The Vicious Cycle" te bestellen. Hierin staat alles zeer duidelijk beschreven en kunt u alles nalezen. Boeken bestellen

In het begin is het moeilijk om door te zetten. Als na een paar dagen echter blijkt dat de symptomen sterk beginnen af te nemen, dan neemt de motivatie sterk toe. Het is erg belangrijk om je streng aan het dieet te houden. Een enkel (tarwe-)koekje zal de symptomen weer terug laten keren. Na een tijdje begin je je veel beter te voelen en begint je kookkunst te verbeteren. Zeer snel begin je weer aan te komen. Binnen een maand na het begin van het dieet kan je de resultaten al terug zien in je bloedwaarden. Zeer snel daarna vind je het echt niet erg meer als je vrienden een Big Mac naar binnen werken, terwijl jij een gezonde salade eet.

Kijk op het hoofdmenu van SCDiet.nl voor meer informatie.

Met vriendelijke groet,


Ed

Stappenplan voor minder extreme darmproblemen

Darmproblemen

obstipatie, constipatie, verstoppingen, opgezette buik, buikpijn, stinkende of dunne ontlasting, etc
Tientallen procenten van de Nederlandse en Westerse bevolking kampen met darmproblemen. Het gaat vaak om klachten als obstipatie, constipatie, verstoppingen, opgezette buik, buikpijn, stinkende ontlasting, dunne ontlasting of een rommelende maag en vergelijkbare problemen.

Het Westerse Dieet
Deze problemen worden nagenoeg allemaal veroorzaakt door het Westerse dieet, dat vol zit met voedingsstoffen waar de menselijke darmen eigenlijk weinig mee kunnen. Een zeer toepasselijke spreuk is de volgende: "We must never forget that what the patient takes beyond his ability to digest does harm.", oftewel: We moeten nooit vergeten dat als de patient voedsel inneemt dat onmogelijk te verteren is, dit schade berokkent.

Een Stappenplan
Als advies geef ik vaak: Volg het Specifieke Koolhydraten Dieet. Dit dieet bevat alleen voedingsstoffen die we historisch gezien tijdens onze evolutie gegeten hebben en die dus perfect te verteren zijn. Het probleem is dat veel mensen erg gehecht zijn aan de (on)smakelijke fast foods en andere "hoogstandjes" van de Westerse keuken. Het volgen van het SCDiet wordt dan als een te hoge drempel gezien. Daarom heb ik een stappenplan opgesteld. Het begint met het standaard Westerse dieet. In elke volgende stap wordt een voedingsstof verwijderd, beginnend met voedingsstoffen die het makkelijkst te vermijden zijn.

Het stappenplan
* Het Westerse Dieet
* Lactose vermijden
* Bonen vermijden
* Zetmeel en suiker vermijden
* Het volledige SCDiet

Lactose vermijden
De meeste mensen produceren slechts tot het einde van hun zuigelingentijd het enzym dat nodig is om lactose (melksuiker) te verteren. Dit enzym heet lactase. Als je dan na de zuigelingentijd een glas melk drinkt, verdwijnt alle lactose (4% van de melk) dus onverteerd in de dikke darm. Daar eten de bacterieen het op en produceren onevenredig veel gas. Zo kan de 10 gram lactose uit een groot glas melk meerdere liters gas produceren.
Hoe: Lees alle ingredienten of er geen lactose in voorkomt en eet alleen nog maar zuivel die in de groene lijst voorkomt.

Bonen vermijden
Andere boosdoeners zijn bonen en andere legumes (groentensoort) die veel onverteerbare koolhydraten bevatten. Daar heeft de mens sowieso geen enzymen voor en die belanden dus direct bij de bacterieen.
Hoe: Eet alleen nog maar de groenten die in de groene lijst voorkomen en waar geen sterretje bij staat


Zetmelen en suiker vermijden
Als na het vermijden van zowel melk als bonen de winderigheid zich blijft openbaren, dan is het een groter probleem. In dat geval kan het lichaam (de cellen van de darmwand van de dunne darm) gewoon niet voldoende enzymen aanmaken. Vermijd dan zoveel mogelijk ook tafelsuiker (sucrose, waarvoor sucrase nodig is) en alle zetmelen (die na de 1e fase van de vertering maltose worden en waarvoor maltase nodig is).
Hoe: Vermijd zoveel mogelijk brood, koekjes, aardappelen, rijst en pasta en controleer de ingredienten of er geen suiker of zetmeel in voorkomt


Het volledige Specifieke Koolhydraten Dieet
Werkt dat ook nog niet voldoende, dan zal je alle onverteerde koolhydraten moeten vermijden. Dat betekent dus dat je het Specifieke Koolhydraten Dieet gaat volgen, waarbij alle zetmelen (aardappelen, granen, rijst, mais, etc) en alle suikers (sucrose, sorbitol, xylitol) verboden zijn. Fruit en honing mogen daarentegen weer wel, omdat deze reeds voorverteerde suikers bevatten. De enzymen in de honing en het fruit hebben reeds de suikers gesplitst/verteerd, zodat ze direct door de darmwand geabsorbeerd kunnen worden.

Lees hier verder: Wat is het Specifieke Koolhydraten Dieet

Achtergrondinformatie: U eet voedsel dat u niet kunt verteren
In uw darmen bevinden zich zeer veel bacterieen (zo'n 1 tot 2 kilo). Bacterieen eten voornamelijk koolhydraten. Uw dunne darm bevat de enzymen die nodig zijn om de verschillende koolhydraten te verteren. Dit verteren is nodig omdat de koolhydraten anders te groot zijn om door de darmwand te passen. Het verteren betekent dus eigenlijk het simpelweg opsplitsen in kleinere delen.
Als de enzymen niet voldoende hun werk doen, kan het voedsel dus niet geabsorbeerd worden door de wand van de dunne darm. Het onverteerde voedsel zakt dus verder naar de dikke darm. Daar wachten de bacterieen op het lekkere voedsel, wat ze snel opeten. Echter, omdat bacterieen nogal primitieve levensvormen zijn, kunnen ze koolhydraten slechts zeer inefficient benutten. Ze kunnen er minder dan 10% van de energie uit halen (vergeleken met de mens). Tijdens de inefficiente verbranding, blijven er dus veel restprodukten over. Deze restprodukten zijn gas en zuur. Het gas is voornamelijk waterstof-, waterstofsulfide- en methaangas. Het zuur tast tegelijk ook de darmwand aan en is ontstekingbevorderend.

Hoe kan ik snel met dit dieet beginnen ?

Het Introductiedieet

In het begin zijn de darmen nog zeer kwetsbaar. In het begin *moet* je dan ook het introductie dieet volgen. Na een aantal dagen zijn de darmen al een heel eind geheeld en kan ander voedsel geintroduceerd worden.

Het introductiedieet moet gevolgd worden totdat de diarree en de ergste krampen verdwenen zijn. Dit duurt gemiddeld zo'n 2 tot 5 dagen. Ook als je geen ernstige klachten hebt, is het aan te raden om toch eerst 2 tot 5 dagen het introductiedieet te volgen.
De eerste dagen kan het volgende gegeten worden (zonder beperkingen in de hoeveelheden):

Lees hier hoe uitzonderlijk belangrijk het is om het introductiedieet te volgen, inclusief tips, geschreven door Sita

Lees hier verder: Wat kan je eten wanneer je het introductie dieet voltooid hebt ?

Het introductiedieet van het Specific Carbohydrate Diet


Het introductiedieet van het Specific Carbohydrate Diet
Geschreven door Sita - Revisie: 5 mei 2002

Sinds ik met SCDieet begonnen ben op ongeveer 22 november 2001, volg ik dagelijks zoveel mogelijk alle berichten die op de Amerikaanse email list verschijnen van ervaren SCDers. Daarin wordt vaak benadrukt hoe belangrijk het introductiedieet is.

Ik kwam zelf van een ander dieet af en dacht dat ik best wel groentes kon eten, de cheddar en lekkere amandelmeelmuffins en wortelcakes. Want wat je doet is toch zo snel mogelijk kijken wat je allemaal eten mag en de recepten zijn ook zeer uitnodigend in het boek. Met een beetje kippensoep en de yoghurt en voor de rest alle andere 'SCD legale' voeding maak je dus geen goeie start, moest ik ervaren. Mijn klachten verergerden in feite. Inmiddels wat wijzer geworden via de Amerikaanse SCD-email list, begon ik met het introductiedieet zoals het beschreven stond, zonder af te wijken. Binnen een paar dagen was er een enorme verbetering.

Het introductiedieet van het SCdieet staat in Elaine Gottschalls boek Breaking The Vicious Cycle op pagina 51 en 52 duidelijk beschreven, dus daar is alles goed na te lezen.
Tips voor dit introductiedieet:

 1. Maak de kippensoep, laat de uien, bleekselderij na het koken eruit (!) ookal denk je 'dat kan ik wel verdragen' - en kijk ook of je de wortelen verdragen kunt.... Bij mij kon dat, maar voor een enkeling is zelfs wortel een probleem, dus in dat geval wordt het alleen de bouillon met de kip die je in stukjes hebt toegevoegd. (vries in porties in)

 2. Maak de yoghurt NIET met BIFIDUS yoghurt als starter!!! (geeft klachten)

 3. Fruitgelatine: Kook vers vruchtensap (liefst met sapmachine, dan kun je meer varieren) en los hierin de gelatineblaadjes (100% gelatine) op. Een halve liter ( voor 6 gelatineblaadjes) verdeel ik over 4 kleinere bakjes, zo heb je voor ongeveer 1,5 dag voorraad en blijft het lekker vers.

 4. Wie geen DCCC, droge huettenkaese (de 'gewone' is niet goed) kan krijgen, kan de kwarktaart (cheesecake) gewoon met wat uitgelekte zelfgemaakte yoghurt maken:
  'sNachts 1 potje yoghurt in een dichtgevouwen kaasdoek/zakdoek laten uitlekken (met wat gewicht boven op de doek, bv sinaasappel in een schaaltje) en je hebt 's ochtends lekkere cream cheese.
  Mijn noodoplossing voor de cheesecake: 1 ei kloppen, de (uitgelekte) yoghurt met een garde er goed doorheen mengen, lepel honing, wat vanille erdoor - dit in een oven van 175 graden en na een half uur heb je een portie lekkere cheesecake ( -vulling, die in het introductiedieet dus zonder bodem en citroenschil gegeten wordt).

 5. Zoals Elaine in haar boek zegt, duurt het introductiedieet 5 dagen. Voor sommige mensen is 2 of 3 dagen voldoende, maar ook dan is het zaak om voorzichtig nieuwe SCDieetvoeding toe te voegen. Je kunt niet direct de moeilijker verteerbare groentes invoeren, dat spreekt vanzelf. Hoe snel het SCDieet na de introductiedagen volop kan worden gevolgd is dus individueel. Eventueel gewichtsverlies is een tijdelijk bijverschijnsel, normaalgesproken komt men met dit dieet uiteindelijk op zijn juiste gewicht.

 6. Wanneer men na enige tijd toch weer klachten gaat ontwikkelen (vaak door enthousiast voeding in te voeren waar het lichaam nog niet aan toe is), dan is een terugkeren naar het introductiedieet de remedie. Voor degenen die zich aan de SCD regels houden en binnen een maand geen verbetering ervaren, is het dieet niet geschikt. (Noot Ed: Vaak is het zinvol om het dieet iets langer te volgen, omdat soms de verbetering iets later volgt)

 7. Het SCDieet is zorgvuldig ontwikkeld en niet te combineren met andere dieten. Iedereen is vrij om een eigen versie te ontwikkelen, maar dan werkt het niet meer volgens het principe van dit Special Carbohydrate Diet van Dr.S.Haas en E. Gottschall BA, M.Sc.

Succes en van harte beterschap,


Sita

Hoe kan ik snel met dit dieet beginnen ?


Het specifieke Koolhydraten Dieet

Het Specifieke Koolhydraten Dieet heeft als doel het uithongeren van de foute bacterieen in de darmen. Hierdoor kan de vicieuse cirkel doorbroken worden. Na verloop van tijd zijn de enzymen weer volop aanwezig in de darmen en kan voorzichtig begonnen worden met het eten van complexe koolhydraten.
Tot die tijd (dat kan zelfs meer dan een jaar duren) is het noodzakelijk dat er niks, maar dan ook niks gegeten wordt waarvan ook maar een klein deel complexe koolhydraten bevat. Als u denkt zich hier niet aan te kunnen houden, dan is het allemaal verloren tijd en moeite.
Nog even enkele voorbeelden.
Uw dagelijkse boterhammen, aardappelen, rijst, spaghetti of macaroni kunt u niet meer eten.
Op feestjes moet u nee zeggen tegen chips, cola, bier, patat, worstjes, salami, hotdogs, pinda's, cashews.
Tip: Neem zelf wat amandelen of walnoten mee en evt. wat 100% vruchtensappen die toegestaan zijn.
Uw dubbeldrank, wijn, suiker in de thee, melk, rijst, spaghetti zijn ook allemaal verboden.
Eet alleen de voedingswaren die uitsluitend bestaan uit voedsel uit de groene kolom.
Het begin is moeilijk.
Na een tijdje wen je eraan en mis je de slagroom en de koekjes en de patatjes oorlog niet meer.
Je kookkunsten zullen na een paar weken veel beter worden, omdat je verplicht bent wat vaker achter het fornuis te staan.
Nog iets later merk je dat al dat pure eten eigenlijk veel beter smaakt dan al het gerafinneerde voedsel dat u daarvoor at.
Zoals Hippocrates al zei: Let thy food be thy medicine ! (laat uw voedsel uw medicijn zijn)Algemene Richtlijnen de eerste paar dagen/weken:
Na het introductiedieet, kan je voorzichtig het overige SCDieet voedsel introduceren. Voedsel dat vaak problemen geeft als het te snel geintroduceerd wordt, is:

Eerst het introductiedieet

Lees hier wat je de eerste dagen mag eten, tijdens het introductiedieet van het Specifieke Koolhydraten Dieet

Na verloop van tijd

Na verloop van tijd, wanneer u het introductiedieet met succes gevolgd heeft, kunt u dus beginnen met experimenteren met voedsel uit de groene kolom (toegestaan).
Bij twijfel, gebruik je het produkt gewoon niet. Er zijn genoeg alternatieven. Zelfs kleine hoeveelheden zetmeel in een saus of dressing kan het helen vertragen.

Hoe ben ik begonnen:

Brood mag niet ?

Inderdaad, brood gemaakt van granen is streng verboden bij het SCDiet. We zijn allemaal opgevoed met een "gezonde" boterham. En dan is er ook nog: Geef ons heden ons dagelijks brood. Het missen van brood valt veel mensen dan ook erg zwaar. Er is gelukkig een alternatief: Amandelbrood !

Amandelbrood

Normaal brood is gemaakt van gemalen granen. Amandelbrood is gemaakt van gemalen amandelen.
Bij normaal brood wordt levend gist gebruikt voor het rijsen van het brood. Bij amandelbrood gebruik je baking soda (zuiveringszout, verkrijgbaar bij de drogist).
Granen bevatten stoffen die zorgen dat het brood aan elkaar plakt (gluten). In amandelen zit dit niet. Hier gebruiken we dan eieren voor.

Amandelmeel
Overzicht winkels waar amandelmeel te koop is. Amandelmeel kan je zelf maken door bij de plaatselijke Turkse of Marokaanse winkel een kilozak naturel amandelen te kopen. Dit kost ongeveer twaalf gulden. Vervolgens heb je een keukenmachine nodig uit de duurdere klasse, waarmee je de noten kan vermalen tot een fijn meel-achtige substantie. Gooi niet te veel noten tegelijk in de keukenmachine. Natuurwinkels verkopen ook amandelmeel.

Lees hier waar je nog meer amandelmeel kan krijgen.
Lees het recept voor amandelbrood hier

Wat kan ik wel/niet eten als ik dit dieet volg


Lijst met verboden en toegestaan voedsel


Verboden voedsel

Alle etenswaren die een of meer van de volgende ingredienten bevatten zijn verboden.

Toegestaan voedsel

Alle etenswaren die uitsluitend de volgende ingredienten bevatten zijn toegestaan.
Suikers
Suiker (ook geen rietsuiker of andere soorten)
Molasse
Sucrose
Sorbitol
Xylitol
Fructose Mais Siroop
Fructose
Druivensuiker, dextrose, glucose produkten bevatten vaak toch nog kleine hoeveelheden sucrose.
Honing zonder toegevoegde suiker (* Lees dit)
Saccharin (als suikervervanger)
Groenten en knollen
Groenten in blik zijn verboden
Aardappelen
Zoete Aardappelen
Zeewier (en bijprodukten)
Soja
Alle soorten knollen waar zetmeel in zit (zoals aardappelen)
Bijna alle groenten kunnen gegeten worden. Vers of bevroren. Niet uit blik, want daar zit vaak suiker of zetmeel bij.
De groenten van Hak en Bonduelle lijken goed te zijn, mits de ingredienten slechts water en zout zijn.

Als er nog sprake is van diarree, dan alleen goed doorgekookte (niet rauwe) groenten eten.

Artichok
Asperges
Aubergine
Bieten
Bleekselderij
Bloemkool
Brocolli
Champignons (tenzij je candidiasis hebt)
Courgette
Doperwten*
Erwten*
Gedroogde witte bonen*
Haricots verts
Knoflook
Komkommers
Kool
Koolraap
Lentilen*
Lima bonen*
Paprika
Pepers
Prei
Rabarber
Rode bieten
Selderie
Sla
Spercie/snij bonen
Spinazie
Spruiten*
Tauge
Uien
Waterkers
Witlof
Wortelen
* betekent: Legumes, bevatten toch zetmeel en trisacchariden. Moeten eerst ontspruiten door ze 48 uur in water te laten weken. Daarna water weggooien en in vers water koken.
Graan
Alle voeding waar granen in verwerkt zijn, is verboden
(brood,pasta,koekjes,etc,etc)
Ingredient zetmeel is verboden
Mais
Tarwe
Rogge
Rijst
Alle overige soorten graan
Geen enkele graan is toegestaan.
Vlees
Vlees of vis in blik is streng verboden tenzij echt 0,0% koolhydraten vermeld staat !
Dit bevat nml. meestal zetmeel, suiker of andere verboden ingredienten.
Navraag bij de fabrikant kan uitsluitsel geven.
Verwerkt vlees is verboden
Hot Dogs
Worsten
Dus ook geen zure haring (zuur bevat suiker) Ook geen kibbelingen (korst van zetmeel) etc
Alle soorten vlees zijn toegestaan, mits ze onbewerkt zijn.

Gerookt, gemarineerd of op een andere manier bewerkt vlees is dus verboden tenzij 100% zeker is dat er echt geen suikers, gisten of zetmelen aan toegevoegd zijn.

Koe
Varken
Kip
Kalkoen
Kwartel
Struisvogel
Vis
Schelpdieren
Lam
Wild vlees
Konijn
Zuivel
Alle variaties van melk zijn verboden die zich niet in de groene kolom bevinden
Nederlandse roomboter met 1% lactose/koolhydraten
Chocola
Melkpoeder
Margarine
Mozzarella
Ricotta
Smeerkaas
Feta
Niet-natuurlijke kazen
Niet-24 uurs Yoghurt is verboden
Karnemelk is verboden
Kwark, etc is verboden
Brie
Camembert
Dry Curd HuttenKaese (dit is een droge kaas. De vochtige variant van de supermarkt niet gebruiken)
Edammer Kaas
Eieren
Gouda Kaas
Roomboter, alleen Matin Delice uit Frankrijk, klik hier
Franse roomboter in het algemeen is waarschijnlijk ook goed.. Te bestellen bij de plaatselijke delicatesse- of kaaswinkel.
Andere soortgelijke kazen als hierboven.
Zelfgemaakte yoghurt, die minimaal 24 uur gefermenteerd is
Fruit
Onrijpe (niet-bruine) bananen bevatten zetmeel en zijn verboden Aardbeien
Abrikozen
Advocado's
Appel
Bessen
Citrus Vruchten
Dadels (alleen droog, niet in zak met glucosestroop)
Dadels
Druiven
Kersen
Kokosnoten
Krenten
Olijven
Peren
Peren
Perziken
Rijpe bananen (als ze bruine stipped krijgen)
Rozijnen
Tomaten
Tropische vruchten
Noten
Alle overige noten, niet vermeld in de rechter kolom
Amandelen
Ongeroosterde Cashews*
Hazelnoten
Kastanjes
Macadamia's
Paranoten
Peacan noten
Pinda's, in de schil*
Walnoten
* Pinda's en cashews zijn technisch gezien geen noten, maar legumes en bevatten veel zetmeel. Ed raadt ze niet aan, hoewel ze wel toegestaan zijn.
Olie en Boter
Alle overige olie, niet vermeld in de rechter kolom Margarine is verboden Olijfolie
Roomboter, alleen Matin Delice uit Frankrijk, klik hier
Franse roomboter in het algemeen is waarschijnlijk ook goed.. Te bestellen bij de plaatselijke delicatesse- of kaaswinkel.
Geklaarde boter (ghi)
Kokosolie
Sojaboon-olie *
Maisolie *
Zonnebloemolie *
Plantaardige olieen zoals mais en soja-olie zijn erg ongezond en worden niet aangeraden door Ed, hoewel wel toegestaan
Dranken
Alle overige dranken die niet vermeld staan in de rechter kolom Koffie (slap)
Thee (slap)
Smaakloze gelatine
Vruchtensappen en groentesappen (100% puur) zonder toevoegingen
Bijvoorbeeld: Fruitdruifje, Ananasje, Goudappeltje, Pompelmoentje, Zontomaatje van Riedel
Kijk uit met appelsap
Smaakversterkers, smaakmakers
Maggie-blokjes, bevatten vaak suiker en gist
Instant-sauzen en marinades bevatten bijna altijd suiker en zetmeel
Alles wat niet vermeld staat in de rechter kolom
Azijn
Mosterd
Zout
Peper: Witte, zwarte, cayenne
Kruiden indien onbewerkt
Alcoholische Dranken
Bier
Sherry
Likeur
Cordials
Bessenjenever, etc
Brandy
Alle overige dranken die niet vermeld staan in de rechter kolom
Droge witte/rode wijn
Voeg honing toe om zoeter te maken

Zo nu en dan:
Gin
Rye
Scotch
Bourbon
Vodka
Overig
Gist
Bakpoeder
Zuiveringszout (soda)
 

Waar kan ik de ingredienten aanschaffen ?

Waar (en welke) kan ik de ingredienten aanschaffen ?

Om het zoeken makkelijk te maken en om de kosten te drukken, zijn hieronder veel gebruikte SCDiet ingredienten vermeld met de plek/winkel om ze aan te schaffen en de richtprijs:

Nieuwste tips in het forum te lezen
In het forum kan je de nieuwste tips lezen en ook zelf plaatsen m.b.t. waar je ingredienten of kant-en-klaar producten kunt kopen.

Nieuwe SCDiet Winkel
Er is een speciale SCDiet webwinkel, YourOwnChoice.nl. Hier kan je alle SCD-gerelateerde produkten bestellen, van noten tot vitamines tot yoghurtmakers tot kokosolie.

  Waar ingredienten aanschaffen ?  
 
Walnoten Zak, 500g
Plaatselijke Turkse/Marokaanse winkel of de notenstand op de markt
€ 10 p/kg
Amandelen Zak, 500g
Plaatselijke Turkse/Marokaanse winkel of de notenstand op de markt
€ 10 p/kg
Paranoten Zak, 500g
Plaatselijke Turkse/Marokaanse winkel of de notenstand op de markt
€ 10 p/kg
Pecannoten (70% vet) Zak, 1 kilogram
Magic Food verkoopt pecannoten De betere notenstands op de wekelijkse markten hebben vaak ook (on)gebakken Pecans
€ 14 p/kg
Macadamia noten (80% vet) Zak, 1 kilogram
Magic Food verkoopt macadamia noten
De betere notenstands op de wekelijkse markten hebben vaak ook (on)gebakken Macadamia's
€ 20 p/kg
Bicarbonaat / Rijsmiddel / Soda Zuiveringszout bij de plaatselijke drogist
Wordt ook wel maagzout genoemd
Goedkoop
Olijfolie Lorena Extra-Virgin 750 mililiter (3/4 liter) bij de ALDI
Bovenstaande olie is perfect om in te bakken, maar voor op de salade kan je beter een duurder extra-vergine olijfolie gebruiken. Probeer een paar verschillende merken en smaken.
f 5.- p/fles
Roomboter Let Op: Alle Made-In-Holland roomboters zijn niet toegestaan.. Hier zit nog erg veel lactose in.
Matin Delice roomboter is te koop bij de LIDL in Frankrijk. Deze is geschikt bevonden en bevat 0% lactose.
Franse boter in het algemeen is ook goed.. Te bestellen bij de plaatselijke delicatesse- of kaaswinkel. Belgische boter is vaak niet goed.
Kaasbest uit Bilthoven (prov. Utrecht) kan het leveren op bestelling.
Franse boter: Beurre d'Isigny Demi-Sel Extra-Fin (gezouten), € 3,45 p/s (250g).
Een ongezouten of licht-gezouten boter kost € 4,53 per stuk (250g).
Kaasbest - De Kwinkelier 4 - 3722 AP Bilthoven - Tel: 030 2286279
Zuivelland BV Kaashuis - Middelwaard 90/A - 2716 CW Zoetermeer - tel: 079-351 50 37
Horeca Groothandel Hanos verkoopt Beurre d'Isigny Demi-Sel Extra-Fin (gezouten) voor € 2,95 ex BTW per 250 gram.
Je kunt ook altijd de kaaswinkels in de buurt bellen. Vaak is er wel eentje die Franse boter voor je kan bestellen.
Zoek een kaaswinkel in uw regio:
Plaatsnaam:  
€ 1.50 - € 3.00 per 250 gram
Lekkere eieren Blacktail eko-eieren
Albert Heijn verkoopt deze onder andere
€ 1.69 per 6
Rozijnen Euroshopper rozijnen (is 2x zo goedkoop als AH-huismerk)
Albert Heijn
f 2,80 p/kg
Kaas Uw plaatselijk kaasboer is vaak goedkoper dan de supermarkten en heeft ook meer verschillende merken in de aanbieding.
Aanraders: Beemster zacht belegen en jonge geitenkaas
Probeer ook de plaatselijke markten
 
Biologisch vlees Biologische EKO-kip, rund en varkensvlees
Bij de plaatselijke eko-slager
f 15,- f 35 p/kg
Geklaarde boter / Ghee
(lactose-vrije roomboter)
Ghee kan bij nagenoeg elke toko gekocht worden. f 3,25 p/kg
Zeer lekkere kokosolie www.coconut-info.com
Moet vanuit de Philipijnen komen, maar is de moeite waard, want is ongeraffineerd, koudgeperst en biologisch
Magic Food verkoopt ook de Philipijnse kokosolie voor € 20,00 per liter
Bij witsenburg.net kan je ook kokosolie krijgen.
Deze is niet koud geperst, maar wel biologisch. Voordelig en perfect om in te bakken.
 
Amandelmeel Supermarkt Real uit Duitsland verkoopt gemalen amandelen van het merk Märsch-import, tegen een prijs van 1,30 euro per 200 gram, dit is 6,50 euro per kilo.
De Sligro verkoopt amandelmeel voor 5,25 euro per kilo. Alleen Sligro Maastricht heeft het op voorraad, maar de andere Sligro's kunnen het daar bestellen. Levertijd een week. Er is echter wel een Sligro-pas nodig. U kunt die alleen aanvragen als u bij de KvK ingeschreven bent. Gelukkig kent iedereel wel iemand met een KvK-inschrijving :-)

Zelf maken kan altijd: Gewoon in keukenmachine (Bedankt Sita)
Sommige natuurwinkels verkopen ook amandelmeel. De gene die het kunnen leveren, krijgen het aangeleverd van Kruyswyk. Je kunt de plaatselijke natuurwinkel vragen om contact op te nemen met kruyswyk@worldonline.nl. Dit amandelmeel is helaas wel een stuk duurder dan die van de Sligro. (Bedankt Claudine)
De delicatessengroothandel ISPC in Breda, Bodegraven, Luik (B) en Gent verkoopt amandelmeel van zeer hoge kwaliteit voor de spectaculair lage prijs van f 15,- per kilo ! (Bedankt Marjan)

De VEN in zowel Haarlem als Den Haag verkoopt ook amandelmeel. Kosten 9 euro per kilo. Er is wel een VEN-pas nodig, maar daar kan je gemakkelijk een formulier voor invullen in de winkel.
Bij BonFood.nl is amandelmeel online te bestellen voor € 14,95 per kilogram.
f ?? p/kg
Yoghurt Machine (24-uur) ABC-Electro yoghurt machine
Er passen zes potjes in met een totaal volume van 1 liter melk + kwart kopje yoghurt. Temperatuur tijdens het fermenteren is rond de 40 graden en dus perfect ! De prijs is ook zeer redelijk: Zo rond de honderd gulden.
Hij slaat na ongeveer 7 uur af, maar via een digitale klok in het stopkontakt kan je er toch 24 uurs yoghurt mee maken. Laat hem om de 6 uur na 3 minuten weer aanslaan en dat 4 keer. Bijvoorbeeld: Maandag 11:55 aan, 17:55 uit, 17:58 aan, 23:58 uit. De volgende dag, dus dinsdag programmeren: 00:01 aan, 06:01 uit en 06:04 aan en 12:04 uit. Bij de machine worden zes glazen potjes geleverd en na 24 uur prima yoghurt en je kunt dan een potje uit de koelkast halen wanneer je dat wil.
Overzicht winkels waar deze yoghurtmaker te koop is
?
Sacharine (zoetmiddel) De DA-drogist verkoopt deze in de vorm van zoetjes, Sukristol genaamd. € 1,13
Yoghurt (24-uur) Wie vertelt het mij ? ?
Mayonaisse (SCDiet legaal) Zie het forum ?
Azijn (SCDiet legaal) Wie vertelt het mij ? ?
Appelcider De meeste natuurwinkels verkopen goede appelcider ?
 
     

Van een aantal ingredienten weet ik nog niet waar deze aangeschaft kunnen worden. Als iemand mij dit kan vertellen, dan graag. Plaats dan een bericht in het forum.

 

Welke boeken kan ik lezen ?

Welke boeken kan ik lezen

De theorie achter SCDiet, veel achtergrondinformatie en recepten kunt u lezen in het boek Breaking The Vicious Cycle. Het is geschreven door Elaine Gottschall. Haar dochter leed aan Colitis Ulcerosa en haar situatie werd steeds slechter. Na verloop van tijd is ze met Dr. Haas in contact gekomen. Dr. Haas heeft Elaine's dochter een dieet voorgeschreven waarin geen onverteerde koolhydraten zitten. Dit dieet sloeg zeer goed aan en binnen niet al te lange tijd was haar dochter volledig symptoomvrij. Dit is allemaal reeds in de jaren 60-70 van de vorige eeuw gebeurd.

In de tussentijd is Elaine gefacineerd geraakt door dit dieet en heeft ze aan een Amerikaanse universiteit een studie celbiologie gevolgd (ze is nu B.A. M.Sc) zodat ze zelf kan bevatten wat er op chemisch en biologisch niveau gebeurd. In de jaren 90 heeft ze een boek geschreven dat zeer gedetailleerd het dieet van Dr. Haas beschrijft, maar bovendien heeft ze ook de moderne onderzoekresultaten gecombineerd zodat ze een zeer stevige onderbouwing heeft kunnen creeren voor het SCDiet.

Het eerste deel van het boek beschrijft de theorie en legt tot in hoog detail uit hoe voedsel verteert wordt in de menselijke maag en darmen. Na het lezen van deze theorie was ik overtuigd. Ik heb het boek in twee dagen helemaal uitgelezen en ben meteen begonnen met de recepten die in het tweede deel van het boek staan.

Een week later, was mijn gewicht gestabiliseerd en was ik van mijn winderigheid en het laten van boeren af. Het opgezwollen gevoel en de pijn in de buik waren ook direct verdwenen. Zeer snel begon ik in gewicht toe te nemen. Inmiddels volg ik het dieet nog steeds en ben ik ruim acht kilo aangekomen en reeds 2,5 jaar medicatie- symptoomvrij. Mijn bloedtestresultaten zijn ook zeer overtuigend. Ze tonen aan dat ik compleet symptoomvrij ben.


Doorbreek de Vicieuze Cirkel
Elaine Gottschall B.A., M.Sc.
Nederlandse vertaling van de 10e druk

Bekijk voorkant en achterkant (+zijde) van de kaft.
U kunt dit boek, 10e druk, uitgave 2004, bestellen bij:

De Nederlandse vertaling is gebaseerd op de 10e druk van 2004.
De winkelprijs is € 19,95.
Het erratum voor de 1e Nederlandse druk kunt u hier lezen.


Breaking The Vicious Cycle
Intestinal Health Through Diet
Elaine Gottschall B.A., M.Sc.
Engelstalig

U kunt dit boek, uitgave 1994, ISBN 0969276818 bestellen bij:

En dan is er nog de nieuwe, negende druk van Mei 2002.
Die is te bestellen bij SCDiet.com.
Het is inmiddels ook bij de plaatselijke boekhandel te bestellen. Het duurt wel zo'n 3 tot 6 weken. Het ISBN Nummer is 0-9692768-1-8 .
Deze nieuwe uitgave is wel een stuk beter dan de 1994 uitgave. Het bevat o.a. een extra hoofdstuk vol met getuigenissen en nog wat andere toevoegingen.

Lees een aantal pagina's online.

Lees hier recensies van Breaking The Vicious Cycle.


Abwechslungsreiche Diät bei Morbus Crohn und Colitis ulcerosa
Neue Chancen durch die Spezielle Kohlenhydrat- Diät
Elaine Gottschall B.A., M.Sc.
Duitse vertaling van Breaking The Vicious Cycle

U kunt dit boek bestellen bij:


Romper el circulo vicioso
Salud intestinal mediante la dieta
Elaine Gottschall B.A., M.Sc.
Spaanse vertaling van Breaking The Vicious Cycle

U kunt dit boek bestellen bij:

 

 

 

Hoofdstuk 1 van Breaking The Vicious Cycle

Hoofdstuk 1 - Breaking The Vicious Cycle door Elaine Gottschall B.A., M.Sc.

Toen en nu

In 1951, na vele jaren van klinische ervaring publiceerden Drs. Sidney V. en Merrill P. Haas het boek Management of Celiac Disease. Dit boek was geschreven voor de medische gemeenschap en deed verslag van de ervaringen van doktoren met het behandelen en genezen van koeliakie en gevallen van cystic fibrosis van de alvleesklier. Hun aanpak was middels een dieet. Ze maakten gebruik van een uitgebalanceerd normaal dieet, dat zeer strikt specificeerde welke typen suikers en zetmelen toegestaan waren. Als patienten dit Specifieke Koolhydraten Dieet minstens een jaar volgden, dan waren ze daarna in staat om weer een normaal dieet te volgen met een volledige en permanente beëindiging van de symptomen.

In 1958 namen onze acht jaar oude dochter naar Drs. Haas. Drie jaar daarvoor was door specialisten bij haar de diagnose ongeneesbare Colitis Ulcerosa gesteld. Haar gezondheid ging hard achteruit. De jaren van behandeling met cortison en sulfonamiden en daarnaast vele andere medische benaderingen waren alle onsuccesvol. Het zag ernaar uit dat een operatie onvermijdelijk zou zijn. Drs. Haas liet haar het Specifieke Koolhydraten Dieet volgen en binnen twee jaar was ze vrij van symptomen. Nog een jaar later begon ze weer normaal te eten en sindsdien is ze ruim twintig jaar in perfecte gezondheid.

Veel studenten, vrienden en anderen die ik in mijn praktijk gezien heb die aan Colitis Ulcerosa, de ziekte van Crohn, coeliakie, diverticulitis en verschillende vormen van chronische diarree leden hebben het dieet van Haas geprobeerd en de meeste van hen zijn nu ziektevrij. Enkele van de meest dramatische
en snelste herstellingen hebben zich voorgedaan onder baby's en jonge kinderen met een erge vorm van constipatie en onder kinderen die naast darmproblemen ook grote gedragsproblemen hadden. Hieronder was ook een grote groep kinderen met autistische hypoactiviteit of hyperactiviteit. Dit ging dan vaak gepaard met zware en langdurende nachtelijke angsten. Zeer vaak klaarden de gedragsproblemen en de nachtelijke angsten op binnen tien dagen na de start van het Specifieke Koolhydraten Dieet van Haas. Het is interessant om op te merken dat in juni 1985 de Schizophrenia Association van het Verenigd Koninkrijk een onderzoeksproject gestart werd om Dr. F.C. Dohan's studie naar de relatie tussen coeliakie en schizofenie te bestuderen. De basis voor dit project is een strikt graan-vrij, melk-vrij dieet met een laag suikergehalte. Dit dieet is sterk gerelateerd aan het Specifieke Koolhydraten Dieet.

Rond deze tijd waren onderzoekers in onderzoekslaboratoria over de hele wereld bezig met het bestuderen van darmproblemen. Dokters en onderzoekers ontdekten dat een speciaal synthetisch dieet (bestaande uit chemische voedingsstoffen die in een laboratorium samengesteld worden), genaamd het elementaire dieet, een grote vooruitgang belooft in de behandeling van digestieve en darmproblemen van alle soorten. Het probleem van slechte voedingsabsorptie zoals gezien in cystic fibrosis van de alvleesklier en ook bij diarree die volgt na chemotherapie bij kanker werden verholpen door gebruik te maken van het synthetische elementaire dieet. Wanneer dit dieet toegepast werd bij patienten met de ziekte van Crohn, verdwenen niet alleen de symptomen, maar kinderen die jarenlang niet goed gegroeid hadden, vertoonden ineens een dramatische groei in zowel gewicht als lengte. Het niveau van natrium chloride (zout) in de transpiratie (de test die de ernstigheid van de conditie bepaalt) bij kinderen met cystic fibrosis van de alvleesklier daalde opmerkelijk wanneer deze kinderen het Elementaire Dieet volgden. Meer dan zeshonderd wetenschappelijke publicaties zijn vertoond in medische journals in de jaren zeventig en tachtig, wat aantoont dat het Elementaire Dieet zeer effectief is in het verhelpen van slechte absorptie en het omkeren van de achteruitgang bij vele darmproblemen. Omdat het Elementaire Dieet echter kunstmatig is en vaak via een slang in de maag toegediend wordt, kan het niet oneindig volgehouden worden. Wanneer het dieet beëindigd wordt,
begint de vooruitgang na zes tot acht weken langzaamaan af te nemen en beginnen de symptomen weer terug te komen.

De gemeenschappelijke factor die ten grondslag ligt aan de effectiviteit van zowel het natuurlijke Specifieke Koolhydraten Dieet als het synthetische Elementaire Dieet is de dominerende aanwezigheid van een bepaald type koolhydraat. In het synthetische Elementaire Dieet is de meest voorkomende koolhydraat de enkelsuiker, glucose, die in biomedische kringen een monosaccharide genoemd wordt (mono=één; saccharide=suiker). De dubbelsuikers (disacchariden) zoals sucrose (tafelsuiker) of de suikerketens (polysacchariden) zoals zetmeel komen in dit dieet niet voor.


Figuur 1 - Dietaire koolhydraten (Let op: Dit is niet het plaatje uit het boek, maar het komt overeen)

In het natuurlijke Specifieke Koolhydraten Dieet is de enkelsuiker ook de dominerende koolhydraat. Enkelsuikers komen vooral voor in fruit, honing, zelfgemaakte yoghurt en bepaalde groenten. De vele onderzoeksraporten die aantonen dat het synthetische Elementaire Dieet een positieve invloed heeft op het ziekteverloop bij darmziekten geven het Specifieke Koolhydraten Dieet, dat thuis gevolgd kan worden,
een goede onderbouwing.
Degenen die ervoor kiezen om het Specifieke Koolhydraten te volgen, moeten zich niet achtergesteld te voelen in culinair opzicht. Veel van de verrukkelijke recepten in dit boek zouden makkelijk uit een haute cuisine kookboek kunnen komen. Het feit dat de recepten zo aantrekkelijk zijn is echter geen compromis met de onderliggende wetenschappelijke redenering: De koolhydraten die in de recepten gebruikt worden zijn biochemisch correct.
Het specifieke Koolhydraten Dieet, zoals beschreven in dit boek, is hoog in voedingswaarden en is goed gebalanceerd. Het is veilig en het is zeer waarschijnlijk dat het effectief is in het overwinnen van vele aanhoudende en en irriterende darm- en digestieve problemen.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Het SCDiet - Veel gestelde vragen en antwoorden

Lees vooral ook deze beantwoorde vragen door Elaine Gottschall (in het Engels): Healing Crow: SCD Wisdom en op de officiele website van Elaine Gottschal, Breaking The Vicious Cycle.
Kan je het antwoord niet vinden hieronder, zoek dan in het forum. Vul hier het zoekwoord in en klik op zoeken:

Mijn arts zegt dat voedsel geen enkele invloed heeft op de ziekte van Crohn.
De meeste artsen zeggen dit omdat ze nog geen bewijzen hebben gezien dat een dieet wel zou helpen. Je kunt ervan uitgaan dat dit nooit zal gebeuren ook. Lees hier waarom het zo goed als onmogelijk is om een de effectiviteit van een dieet te bewijzen. Hoewel de meeste artsen het niet willen toegeven (of niet weten), zijn er wel degelijk veel onderzoeken geweest die duidelijk aantonen dat het elementaire dieet beter werkt dan de meeste medicijnen (prednison). Lees hier waarom het SCDiet dezelfde succesratio's kent als het elementaire dieet.

Ik volg het dieet nu een week. Ik voel me echter erg duf en futloos en/of heb last van hoofdpijn.
Dit is een veel voorkomend symptoom tijdens de eerste weken. Het wordt veroorzaakt door de afstervende bacterieen in de darmen. Deze creeren toxinen. Bovendien is de populatie goede bacterieen ook nog zeer klein. Op het moment dat de slechte bacterieen sterk in populatie afnemen, zal alle energie in uw voedsel door uw lichaam opgenomen kunnen worden. Nog even geduld, uw energie komt snel weer terug.
In sommige gevallen kan het iets langer duren, maar houd dan vol ! Zie dit bericht vooral even. Zorg er vooral voor dat je voldoende water drinkt. Spa Blauw (30mg residu per liter) of gedestilleerd of reverse-osmosis water is het beste.

Wat kan ik nu als ontbijt eten ? (een van de meest gestelde vragen!)
* salade met tonijn, sla, ei, etc
* Een omelet. Zeer voedzaam en lekker
* Een uitsmijter rosbief: Drie gebakken eieren, waarop je een paar plakken rosbief legt.
* Zelfgebakken muffins of brood van amandel- of walnotenmeel
* Een vruchtenomelet
* Een salade met sla, ei, hazelnootolie (bijvoorbeeld)
* Een gegratineerde fruitsalade
* Fruit
* Zelfgemaakte SCD-Yoghurt met fruit, rozijnen en honing erdoorheen
* Overblijfselen van avondeten de dag ervoor
* Pannekoeken gemaakt van amandelmeel en kokosnootmelk met verwarmde honing en bessen en gehakte noten erbovenop
* Bananenpannekoeken: 1 rijpe (bruine) banaan, 1 ei, mixen, in een hete pan (eerst olijfolie erin) bakken
* Fruitsalade met zelfgemaakte honing-yoghurt dressing

Wanneer kan ik weer normaal niet-SCD voedsel eten ?
Als je een jaar lang symptoomvrij bent geweest kan je voorzichtig beginnen met het introduceren van niet-SCD voedsel. LET OP: Het is wel belangrijk dat je dit niet overdrijft, want de vicieuse cirkel kan altijd weer opnieuw beginnen. Doe het op een zeer geduldige, rustige manier: Eerst elke dag een kwart aardappel. Gaat dat goed voor een week lang, dan kan je het opvoeren naar een halve aardappel en zo verder. Het is echter aan te raden nooit weer 10 boterhammen per dag te gaan eten. Dit moet gelimiteerd worden tot kleine hoeveelheden.. Bijvoorbeeld soms twee boterhammen per dag of een aardappel per dag.. Gewoon niet overdrijven, want als de cyclus weer begint, begin je weer van voor af aan..
Persoonlijk ga ik echt nooit meer granen, suiker, aardappelen, rijst of mais eten. Het blijkt namelijk dat deze voeding nog veel meer problemen kan veroorzaken dan "slechts" een darmontsteking. Door deze voeding te vermijden, blijf je gezond en is de kans op kanker, hart- en vaatziekten en veel meer moderne ziekten drastisch verlaagd. Lees hier meer.

Waar kan ik een yoghurtmaker kopen ?
Overzicht winkels waar deze yoghurtmaker te koop is

Ik vraag me af hoe dit dieet bij Colitis Ulcerosa kan helpen, omdat dan alleen de dikke darm ontstoken is ?
De enzymen die nodig zijn om suikers en zetmelen te verteren zitten inderdaad alleen in de dunne darm. Er hoeft echter niet perse een ontsteking te zijn in de dunne darm om het verteerproces in de weg te zitten. Zo neemt de hoeveelheid enzymen-producerende cellen in de darmen met de jaren af. Na de kinderjaren kunnen de meeste mensen al geen melksuiker meer verteren bijvoorbeeld. Het onverteerde voedsel zakt dan verder naar de dikke darm waar een grote populatie bacterieen vervolgens gassen en zuren aanmaakt. Die zorgen dan voor de ontsteking van de dikke darm. Dat de dunne darm niet ontstoken is, garandeert niet dat er daar geen bacterieen actief zijn. Omdat de bacterieen in de dikke darm goed gedijen komen ze steeds verder naar boven tot ze ook in de dunne darm komen te zitten.. Defecte enzym-producerende cellen in de dunne darm zijn dus niet het criterium voor het krijgen van darmziekten. Als er gewoonweg teveel onverteerde koolhydraten gegeten worden, zakt er sowieso een groot deel onverteerd langs de dunne darm. De dunne darm kan nml. slechts een kleine hoeveelheid koolhydraten in een keer verteren. Dit bewijst ook dat de mens niet gebouwd is op het eten van granen en andere zetmeelbevattend voedsel.

Ontstaan er geen voedingstekorten of andere problemen als je langere tijd minder koolhydraten tot je neemt ?
Het SCDiet is vergeleken met een normaal westers dieet hoger in eiwitten en vetten, die juist een stuk gezonder zijn dan koolhydraten. Ik heb nog een ander artikel geschreven over honderd-en-een manieren hoe koolhydraten slecht zijn voor de gezondheid :Introductie en 101 Redenen waarom teveel koolhydraten slecht zijn voor de gezondheid

Wat kan ik koken als er gasten komen eten ?
Gewone maaltijd maken met traditioneel vlees, groente en "meel" (=aardappelen, rijst en pasta). Het vlees en de groente moet SCD-proof zijn dus bijv. geen sausjes uit een pakje. Degene die geen zetmeel mag, eet gewoon een dubbele portie groente i.p.v. de aardappels. Het kost bijna geen extra tijd, alleen soms een extra pannetje.

Voorbeeld: pasta
Lekker pastaprutje (= bijv. gehakt, uien, knoflook, courgette, paprika etc) maken zoals je dat altijd deed, alleen niks uit een pakje. Gebruik tomatensap e.v. een stukje verse chilipeper om kleur en smaak te bepalen. Voor de gezonde mensen kook je gewoon spaghetti net als vroeger en voor de SCDer kook je sperciebonen waar de saus overheen gaat, bestrooid met zelf geraspte kaas. Of de SCDer eet alleen de saus.

Voorbeeld: aardappelen, groente, vlees.
Kook voor de gezonde meeeters aardappelen en reken voor de SCDer een extra portie groente. Door het gebrek aan zetmeel ben je minder snel verzadigd en heb je meer eetlust.

Kan ik glutenvrije produkten zoals Nutricia Glutafin eten ?
Deze produkten (ook Nestle Modulen en andere vergelijkbare produkten) zijn streng verboden. Hoewel ze vrij zijn van tarwezetmeel, bevatten ze namelijk wel dubbelsuikers en andere zetmelen (zoals bv. rijst of aardappel). Naar mijn weten is er nog geen enkel commercieel produkt dat wel te gebruiken is met het SCDiet.

Krijgen intensieve sporters geen koolhydratentekort ? Dat kan ik uit ervaring tegenspreken. Koolhydraten zijn helemaal niet essentieel voor sporters. Bij conditiesporten schakelt het lichaam na een paar minuten toch over op vetverbranding. Het lichaam heeft namelijk relatief kleine voorraden dierlijk zetmeel (glycogeen) in de spieren. Zodra die op zijn, wordt op vet overgeschakeld. Bij korte krachtinspanningen zou het gunstig kunnen zijn om een kleine hoeveelheid glycogeen paraat te hebben. Zodra je erg weinig koolhydraten eet, is er natuurlijk geen glycogeenreserve voorhanden. Zelf eet ik erg weinig koolhydraten (zo'n 30 gram per dag), maar merk hier geen negatieve gevolgen van.
Toevallig heb ik vorige maand een paar keer meegedaan met de Kickbox-trainingen waar mijn broer vaak heengaat. Daar bleek dat ik ongeveer de beste conditie had van de groep. Tijdens de les bleef ik energiek en dat kon ik zeker niet van iedereen zeggen. Zelfs op dagen dat ik nagenoeg nul koolhydraten had gegeten ging het perfect. Ook met het opdrukken (kan ik nu zo'n 40x) gaat het perfect en ik merk dat die conditie heel snel verbetert en mijn spieren heel snel in massa toenemen met zelfs hele korte spieroefeningen door de eiwitrijke voeding..
Wil je toch je glycogeenreservers opbouwen, dan kan je na de sportinspanning extra veel koolhydraatrijke SCD-conforme produkten eten zoals bananen, druiven en ontspruite bonen. Ik zal dit echter niet aanraden omdat dit een grote belasting is voor de alvleesklier en de bijnierschors. De bloedsuikerwaarden gaan namelijk schommelen en dat is ongezond.

Welke honing is het beste ?
Claudine: "Oja, misschien voor de anderen op de lijst een open deur maar ik was me eerst niet bewust dat bij ALLE honing die in de supermarkt verkocht wordt, suiker wordt toegevoegd om de produktie op te voeren, ondanks dat dat niet vermeld staat op het etiket. Toen ik (matig!) imkerhoning ben gaan gebruiken via de imkervereniging, is er ook weer een verbetering opgetreden.

Het klonk mij eerst ook heel vreemd in de oren, maar iemand die in de imkerwereld bekend is, heeft mij zeer verzekerd dat ze echt suiker doen in de supermarkthoning. Ik heb altijd gedacht dat etiketten in NL te vertrouwen waren, maar niet van honing dus want er staat echt niks bij vermeld. Stuitend. Het geval is dat ze niet alleen suiker toevoegen om méér honing te produceren, maar dat ze die bijen ook nectar geven vermengd met suiker zodat die bijen geen honing produceren, maar een (gedeeltelijk) suikerprodukt. Het verklaart ook het megagrote verschil in prijs tussen de honing die in de natuurwinkel te koop staat en in de supermarkt. Echte imkerhoning is natuurlijk veel arbeidsintensiever en kost meer tijd om eenzelfde hoeveelheid te produceren. "

Het dieet is bedoeld voor darmontstekingen, maar helpt het ook bij winderigheid, maagzuur en andere klachten ?
Jazeker. Het dieet kan in een groot deel van de gevallen zelfs ernstige darmontstekingen stoppen. Bij lichtere problemen zoals winderigheid, oprispingen, brandend maagzuur, pijn in de buik, luchtdruk in de buik, etc, werkt het dieet echter nog veel sneller, omdat er nog geen ontsteking is. Deze symptomen kunnen gezien worden als de voorfase van een darmontsteking. Daarom is het het beste om het meteen in de kiem te smoren. In sommige gevallen merken mensen al na 1-2 dagen een gigantisch verschil: Ze kunnen ineens weer slapen, hebben geen buikpijn en oprispingen meer, etc.
Direct het dieet proberen is dus altijd het advies

Last van beenkramp
Lees dit bericht: Hoe kom ik van beenkramp af

Hoe zit het met Atkins dieet ?
Ik las recent een berichtje van Rona. Hierin stelt ze dat het Atkins dieet ook perfect helpt bij darmontstekingen. Dat is helemaal niet verwonderlijk. Het Atkins dieet verbiedt namelijk ook de zetmelen en granen en lijkt dus erg veel op het Specifieke Koolhydraten Dieet. Bij het Atkins dieet is fruit en honing echter ook verboden, terwijl deze bij het SCDiet juist wel toegestaan zijn. Ook zijn er nog enkele details, zoals dat bij het SCDiet geen commerciele yoghurt toegestaan is omdat deze nog lactose bevat. Bij het Atkins dieet is yoghurt wel toegestaan omdat het relatief weinig koolhydraten bevat (4-5g per 100g).
Samenvattend:
Het Atkins dieet beperkt de hoeveelheid koolhydraten.
Het Specifieke Koolhydraten beperkt de soorten koolhydraten (alleen monosacchariden zijn toegestaan).

Het is overigens een misvatting dat het Atkins dieet alleen voor afvallen toegepast wordt. Het dieet is perfect ter voorkoming en herstel van diabetes, hart- en vaatziekten, hoge cholesterol, etc. Het SCDiet beschikt ook over veel van deze eigenschappen. De belangrijkste stap op weg naar een betere gezondheid (zelfs voor mensen die gezond zijn), is namelijk het vermijden van granen, geraffineerde suikers en zetmeelbevattende produkten. Een goede Nederlandstalige Atkins site is: Atkins-site.

Welke artsen en dietisten kunnen helpen bij het volgen van het SCDiet

Welke artsen en dietisten kunnen helpen bij het volgen van het SCDiet

Heeft u moeite met het SCdiet ? Wilt u graag wat praktische ondersteuning en informatie over supplementkeuze. Het is dan mogelijk contact op te nemen met een dietist die u kan helpen bij het scdiet.

Hieronder vindt u een lijst van artsen, dietisten en orthomoleculaire voedingsadviseurs die u kunnen helpen wanneer u hulp nodig hebt bij het volgen van het SCDiet.

Kent u ook een arts of dietist(e) die op deze lijst thuishoort, mail dan naar .

Steuntjes in de rug

Steuntjes in de rug

Om het helingsproces te versnellen kunt u onderstaande supplementen en levensstijlaanpassingen gebruiken:

  Steuntjes in de rug  
 
Vitamine B-Complex
Nagenoeg alle Crohn-patienten hebben o.a. een vitamine B12 gebrek. Met goede supplementen in combinatie met het SCDiet kunt u dit weer op pijl brengen. De ervaring leert dat snel na het beginnen van het SCDiet de bloedarmoede verdwijnt. Wat ook goed werkt is het eten van kippenlever. In de lever wordt namelijk B12 en ijzer opgeslagen.
Elaine schrijft dan ook in haar boek dat het belangrijk is om een goed B-complex te nemen. Neem vooral niet enkele B-vitaminen, los van de overige. Dat veroorzaakt een onbalans.
Gebruik een goed B-Complex dat geen verboden ingredienten bevat. Solgar heeft goede supplementen die bijna allemaal vrij zijn van lactose, zetmeel en andere verboden ingredienten.
Informatie over: Solgar B-Complex 50 | Solgar B-Complex 100
Meer informatie en studies over B12
Omega 3 Vetzuren
Omega 3 vetzuren zijn van groot belang om het immuunsysteem te reguleren en zijn essentieel voor uw hersenen. Het hedendaagse dieet bevat nagenoeg geen Omega 3 vetzuren. Als we dan zien dat de hersenen voor 60% uit vet bestaan, waarvan een groot deel Omega 3, dan snapt u dat dit supplement goed kan helpen.
Let wel op: Sommige mensen verdragen visolie niet goed. Het kan gevoelig zijn voor de nog niet geheelde darmwand. Begin daarom met een lage dosis en verhoog deze alleen als het goed verdragen wordt.
Tip: Gebruik het Omega 3 supplement van AOV. Deze is relatief goedkoop en zeer effectief.
Nachtrust
Zorg dat u op tijd naar bed gaat (ruim voor 12 uur), minimaal 9 uur slaapt en dat het pikkedonker in de slaapkamer is. Leg zelfs iets over de alarmklok heen. Alleen als het volledig donker is (u kunt uw handen niet meer voor uw ogen zien), wordt er voldoende melatonine aangemaakt. Daardoor slaapt u niet alleen veel beter, maar krijgt u ook een veel hogere dosis van de lichaamseigen antioxidant melatonine in uw bloed. Dit werkt bevordelijk voor uw helingsproces. Schaf een digitale schakelklok aan en sluit hier een lamp op aan. Als u om 9 uur op wilt staan, dan stelt u de klok in op 8:45. U wordt vanzelf wakker van het licht (alsof de zon opkomt) en op deze manier wordt u uitgerust en fit wakker (geen stress van de alarmbuzzer).

Electrosmog Electrosmog vooral 's avonds vermijden
Het lichaam probeer 's nachts het immuunsysteem te herstellen en het lichaam te helen. Het lichaam gebruikt zeer zwakke stroompjes om dit proces te reguleren. Zorg dat rondom het bed zo min mogelijk elektrische apparaten aan staan. Als u een DECT telefoon heeft, trek die dan uit het stopcontact als u gaat slapen, want het basisstation geeft 24 uur per dag net zoveel straling af als een GSM-mast op 20 meter afstand. Verplaats tevens de alarmklok zodat deze ruim 1,5 meter van uw hoofd verwijderd is. De trafo in de klok geeft nemelijk erg vaal electromagnetische straling en die is niet bevordelijk voor een goede nachtrust.
Kijk op NewTreatments voor een aantal artikelen over electrosmog
Tips van bezoekers Rustig kauwen
Let er op dat je het eten geduldig kauwt ook als je het niet zo lekker vindt. Bij het kauwen mengt het voedsel met de enzymen in het speeksel die alvast de 1e ronde de vertering beginnen.

Bewegen
Bewegen bevordert de afvoer van gifstoffen en doet ontspannen. Vicieuze cirkel: door de pijn en het lamlendige gevoel is er de neiging om te gaan hangen ipv te bewegen. Bewegen: niet te inspannend, zoals wandelen en fietsen.

Concentratie en ontspanning
Ontspanningsoefeningen met concentratie op/aandacht voor heel het lichaam en de geest; vooral die plekken die goed voelen bevorderen een heelmakend gevoel. Vicieuze cirkel: de neiging is op de pijn te concentreren. Deze concentratie doet juist de spanning toenemen en doet de aandacht focussen op het negatieve/het je "slecht" voelen.

 
     Waar kan ik deze supplementen goedkoop aanschaffen ?

U kunt terecht bij de plaatselijke apotheek, maar u kunt beter naar een van de volgende postorder sites gaan. Hier zijn de prijzen veel lager.
Mijn favorieten:

 • VitAdvice (goedkoop, heeft bijna alles)
 • VitaTheek (goedkoop, heeft breder aanbod)
 • Nova-Vitae (zeer uitgebreid assortiment, staat ook op markten bij u in de buurt)


  Websites waar u specificaties van supplementen kunt vinden:

  AOV
  Biotics
  Essential Organics
  KernGezond
  Lamberts
  Nutri Inova
  Nutricia
  Orthica
  Ortho-Gland
  Pharma Nord
  Plantina
  Solgar
  Vital Cell Life

  * Tip: Vergelijk de verschillende supplementen door naar bovenstaande sites te browsen.
 • Resultaten behaald met het SCDiet, zowel positief als negatief


    Schrijf zelf ook een verhaal en overtuig anderen !  
   

   

  N.B. Als u niet het SCDiet gevolgd heeft, maar toch uw verhaal kwijt wilt, dan kunt u dat kwijt in deze rubriek.