Stel vraag in forum      
Index | Forum: () | Index forum | Nieuwe berichten
 

Coeliakie

Coeliakie: Wat is dat ?
Coeliakie (spreek uit: seuliakie) en dermatitis herpetiformis (coeliakie van de huid) worden veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt.

Als een coeliakiepatiŽnt iets eet of drinkt dat met ťťn of meer van deze graansoorten is bereid of daarmee in aanraking is geweest, wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een enorm aantal darmvlokken (villi) die samen een enorm oppervlak voor voedselopname vormen. De darmvlokken van coeliakiepatiŽnten kunnen geen gluten verdragen. Ze worden erdoor kapot gemaakt en kunnen niet genoeg enzymen meer uitscheiden voor de voedselvertering. Daardoor kunnen niet alle benodigde voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen. Er ontstaat zo een tekort aan onder andere vitamines en ijzer.

Hoe herkent u coeliakie
De meest voorkomende verschijnselen van coeliakie zijn:

In Nederland zijn naar schatting 75.000 coeliakiepatiŽnten. Coeliakie kan bij mensen van alle leeftijden worden ontdekt, maar er zijn wel twee pieken te onderscheiden.

Huidige behandeling van coeliakie
De huidige behandeling van coeliakie bestaat uit een glutenvrij dieet. Dit betekent dat alle granen uitgesloten zijn. Hoewel dit vaak wel een duidelijke verbetering van de conditie als resultaat heeft, verdwijnen hiermee niet alle symptomen.

Waarom werkt het Specifieke Koolhydraten wel ?
Het specifieke koolhydraten neemt de directe oorzaak van de problemen weg. De darmwand wordt namelijk geirriteerd door een verhoogde afweerreactie op een te hoge populatie kwaadaardigde bacterieen in de darmen. Waar het glutenvrije dieet slechts een deel van de het voedsel voor de bacterieen vermijdt, bestrijdt het Specifieke Koolhydraten Dieet direct de bron van het probleem: Het hongert de bacterieen uit, waardoor deze geen ontstekingbevorderende zuren meer kunnen uitscheiden en het darmslijmvlies dus kan helen. Lees hier verder: Wat is het Specifieke Koolhydraten DieetIndex   Let op: De advertenties hieronder bevatten waarschijnlijk recepten en pillen die niet toegestaan zijn bij het SCDiet:
 
Stel vraag in forum