Stel vraag in forum      
Index | Forum: () | Index forum | Nieuwe berichten
 

Divertikels van de dikke darm

Inleiding
Divertikels van de dikke darm komen zeer veel voor: ongeveer 50% van de bevolking op een leeftijd van 60 jaar en bijna iedereen op een leeftijd van 80 jaar heeft de aandoening. Enkel een klein percentage van die patiŽnten vertoont symptomen en een nog kleiner percentage wordt geconfronteerd met een operatie.

Wat zijn/is divertikels/diverticulitis?
Divertikels zijn zakjes die zich ontwikkelen in de wand van de dikke darm, gewoonlijk in het sigmoÔd (voorlaatste deel dikke darm) of in het linkerdeel van de dikke darm. Diverticulosis betekent de aanwezigheid van divertikels. Diverticulitis staat voor een infectie of complicatie van die uitstulpingen.

Wat zijn de symptomen?
De belangrijkste symptomen van deze aandoening zijn buikpijn (meestal onderaan links in de buik), diarree, krampen, wijzigingen in het stoelgangpatroon en soms eens ernstige rectale bloedingen. Deze symptomen komen slechts voor bij een klein aantal patiŽnten en zijn soms moeilijk te onderscheiden van een spastisch colon (...).

Diverticulitis - een infectie van de divertikels - kan ťťn of meerdere van volgende symptomen geven: pijn, rillingen, koorts en veranderingen in het stoelgangpatroon. Meer intense symptomen duiden op ernstige verwikkelingen zoals een abces, fistelvorming of een opening in de darm (perforatie).

Wat is de oorzaak van diverticulose?
Aangenomen wordt dat een vezelarm dieet over de jaren heen leidt tot een verhoogde druk in de dikke darm en resulteert in uitstulpingen.

Hoe wordt de aandoening behandeld?
De aandoening wordt gewoonlijk behandeld met dieet en zo nodig met medicatie (tegen pijn, krampen en stoelgangstoornissen). Het verhogen van de vezelinname in de voeding (granen, groenten, rauwkost, ...) en het vermijden van bepaalde voedselproducten verminderen de druk in de dikke darm en meteen ook complicaties.

Diverticulitis vergt een meer aangepaste behandeling. Minder ernstige gevallen vereisen geen hospitalisatie. De behandeling bestaat meestal uit inname van antibiotica, dieet en soms middelen om de stoelgang zachter te maken. In ernstiger gevallen zal hospitalisatie noodzakelijk zijn omwille van het toedienen van antibiotica via de aders en het strikt te volgen dieet. De meeste opstoten kunnen op die manier verholpen worden.

Een operatie kan nodig zijn bij terugkerende ontstekingen, bij verwikkelingen of in geval van een ernstige aanval die niet reageert op medicatie.

In het geval dat een operatie noodzakelijk is wordt meestal een deel van de darm weggenomen waarna de darmuiteinden opnieuw aan elkaar worden gehecht. Een volledig herstel kan verwacht worden. Na enkele weken is er opnieuw een normale darmfunctie.

Waarom werkt het Specifieke Koolhydraten wel ?
Het specifieke koolhydraten neemt de directe oorzaak van de problemen weg. De darmwand wordt namelijk geirriteerd door een verhoogde afweerreactie op een te hoge populatie kwaadaardigde bacterieen in de darmen. Het Specifieke Koolhydraten Dieet bestrijdt direct de bron van het probleem: Het hongert de bacterieen uit, waardoor deze geen ontstekingbevorderende zuren meer kunnen uitscheiden en het darmslijmvlies en de darmwand dus kunnen helen. Lees hier verder: Wat is het Specifieke Koolhydraten DieetIndex   Let op: De advertenties hieronder bevatten waarschijnlijk recepten en pillen die niet toegestaan zijn bij het SCDiet:
 
Stel vraag in forum