Stel vraag in forum      
Index | Forum: () | Index forum | Nieuwe berichten
 

Hoofdstuk 1 - Breaking The Vicious Cycle door Elaine Gottschall B.A., M.Sc.

Toen en nu

In 1951, na vele jaren van klinische ervaring publiceerden Drs. Sidney V. en Merrill P. Haas het boek Management of Celiac Disease. Dit boek was geschreven voor de medische gemeenschap en deed verslag van de ervaringen van doktoren met het behandelen en genezen van koeliakie en gevallen van cystic fibrosis van de alvleesklier. Hun aanpak was middels een dieet. Ze maakten gebruik van een uitgebalanceerd normaal dieet, dat zeer strikt specificeerde welke typen suikers en zetmelen toegestaan waren. Als patienten dit Specifieke Koolhydraten Dieet minstens een jaar volgden, dan waren ze daarna in staat om weer een normaal dieet te volgen met een volledige en permanente beëindiging van de symptomen.

In 1958 namen onze acht jaar oude dochter naar Drs. Haas. Drie jaar daarvoor was door specialisten bij haar de diagnose ongeneesbare Colitis Ulcerosa gesteld. Haar gezondheid ging hard achteruit. De jaren van behandeling met cortison en sulfonamiden en daarnaast vele andere medische benaderingen waren alle onsuccesvol. Het zag ernaar uit dat een operatie onvermijdelijk zou zijn. Drs. Haas liet haar het Specifieke Koolhydraten Dieet volgen en binnen twee jaar was ze vrij van symptomen. Nog een jaar later begon ze weer normaal te eten en sindsdien is ze ruim twintig jaar in perfecte gezondheid.

Veel studenten, vrienden en anderen die ik in mijn praktijk gezien heb die aan Colitis Ulcerosa, de ziekte van Crohn, coeliakie, diverticulitis en verschillende vormen van chronische diarree leden hebben het dieet van Haas geprobeerd en de meeste van hen zijn nu ziektevrij. Enkele van de meest dramatische
en snelste herstellingen hebben zich voorgedaan onder baby's en jonge kinderen met een erge vorm van constipatie en onder kinderen die naast darmproblemen ook grote gedragsproblemen hadden. Hieronder was ook een grote groep kinderen met autistische hypoactiviteit of hyperactiviteit. Dit ging dan vaak gepaard met zware en langdurende nachtelijke angsten. Zeer vaak klaarden de gedragsproblemen en de nachtelijke angsten op binnen tien dagen na de start van het Specifieke Koolhydraten Dieet van Haas. Het is interessant om op te merken dat in juni 1985 de Schizophrenia Association van het Verenigd Koninkrijk een onderzoeksproject gestart werd om Dr. F.C. Dohan's studie naar de relatie tussen coeliakie en schizofenie te bestuderen. De basis voor dit project is een strikt graan-vrij, melk-vrij dieet met een laag suikergehalte. Dit dieet is sterk gerelateerd aan het Specifieke Koolhydraten Dieet.

Rond deze tijd waren onderzoekers in onderzoekslaboratoria over de hele wereld bezig met het bestuderen van darmproblemen. Dokters en onderzoekers ontdekten dat een speciaal synthetisch dieet (bestaande uit chemische voedingsstoffen die in een laboratorium samengesteld worden), genaamd het elementaire dieet, een grote vooruitgang belooft in de behandeling van digestieve en darmproblemen van alle soorten. Het probleem van slechte voedingsabsorptie zoals gezien in cystic fibrosis van de alvleesklier en ook bij diarree die volgt na chemotherapie bij kanker werden verholpen door gebruik te maken van het synthetische elementaire dieet. Wanneer dit dieet toegepast werd bij patienten met de ziekte van Crohn, verdwenen niet alleen de symptomen, maar kinderen die jarenlang niet goed gegroeid hadden, vertoonden ineens een dramatische groei in zowel gewicht als lengte. Het niveau van natrium chloride (zout) in de transpiratie (de test die de ernstigheid van de conditie bepaalt) bij kinderen met cystic fibrosis van de alvleesklier daalde opmerkelijk wanneer deze kinderen het Elementaire Dieet volgden. Meer dan zeshonderd wetenschappelijke publicaties zijn vertoond in medische journals in de jaren zeventig en tachtig, wat aantoont dat het Elementaire Dieet zeer effectief is in het verhelpen van slechte absorptie en het omkeren van de achteruitgang bij vele darmproblemen. Omdat het Elementaire Dieet echter kunstmatig is en vaak via een slang in de maag toegediend wordt, kan het niet oneindig volgehouden worden. Wanneer het dieet beëindigd wordt,
begint de vooruitgang na zes tot acht weken langzaamaan af te nemen en beginnen de symptomen weer terug te komen.

De gemeenschappelijke factor die ten grondslag ligt aan de effectiviteit van zowel het natuurlijke Specifieke Koolhydraten Dieet als het synthetische Elementaire Dieet is de dominerende aanwezigheid van een bepaald type koolhydraat. In het synthetische Elementaire Dieet is de meest voorkomende koolhydraat de enkelsuiker, glucose, die in biomedische kringen een monosaccharide genoemd wordt (mono=één; saccharide=suiker). De dubbelsuikers (disacchariden) zoals sucrose (tafelsuiker) of de suikerketens (polysacchariden) zoals zetmeel komen in dit dieet niet voor.


Figuur 1 - Dietaire koolhydraten (Let op: Dit is niet het plaatje uit het boek, maar het komt overeen)

In het natuurlijke Specifieke Koolhydraten Dieet is de enkelsuiker ook de dominerende koolhydraat. Enkelsuikers komen vooral voor in fruit, honing, zelfgemaakte yoghurt en bepaalde groenten. De vele onderzoeksraporten die aantonen dat het synthetische Elementaire Dieet een positieve invloed heeft op het ziekteverloop bij darmziekten geven het Specifieke Koolhydraten Dieet, dat thuis gevolgd kan worden,
een goede onderbouwing.
Degenen die ervoor kiezen om het Specifieke Koolhydraten te volgen, moeten zich niet achtergesteld te voelen in culinair opzicht. Veel van de verrukkelijke recepten in dit boek zouden makkelijk uit een haute cuisine kookboek kunnen komen. Het feit dat de recepten zo aantrekkelijk zijn is echter geen compromis met de onderliggende wetenschappelijke redenering: De koolhydraten die in de recepten gebruikt worden zijn biochemisch correct.
Het specifieke Koolhydraten Dieet, zoals beschreven in dit boek, is hoog in voedingswaarden en is goed gebalanceerd. Het is veilig en het is zeer waarschijnlijk dat het effectief is in het overwinnen van vele aanhoudende en en irriterende darm- en digestieve problemen.Index   Let op: De advertenties hieronder bevatten waarschijnlijk recepten en pillen die niet toegestaan zijn bij het SCDiet:
 
Stel vraag in forum