Stel vraag in forum      
Index | Forum: () | Index forum | Nieuwe berichten
 

Het introductiedieet van het Specific Carbohydrate Diet
Geschreven door Sita - Revisie: 5 mei 2002

Sinds ik met SCDieet begonnen ben op ongeveer 22 november 2001, volg ik dagelijks zoveel mogelijk alle berichten die op de Amerikaanse email list verschijnen van ervaren SCDers. Daarin wordt vaak benadrukt hoe belangrijk het introductiedieet is.

Ik kwam zelf van een ander dieet af en dacht dat ik best wel groentes kon eten, de cheddar en lekkere amandelmeelmuffins en wortelcakes. Want wat je doet is toch zo snel mogelijk kijken wat je allemaal eten mag en de recepten zijn ook zeer uitnodigend in het boek. Met een beetje kippensoep en de yoghurt en voor de rest alle andere 'SCD legale' voeding maak je dus geen goeie start, moest ik ervaren. Mijn klachten verergerden in feite. Inmiddels wat wijzer geworden via de Amerikaanse SCD-email list, begon ik met het introductiedieet zoals het beschreven stond, zonder af te wijken. Binnen een paar dagen was er een enorme verbetering.

Het introductiedieet van het SCdieet staat in Elaine Gottschalls boek Breaking The Vicious Cycle op pagina 51 en 52 duidelijk beschreven, dus daar is alles goed na te lezen.
Tips voor dit introductiedieet:

 1. Maak de kippensoep, laat de uien, bleekselderij na het koken eruit (!) ookal denk je 'dat kan ik wel verdragen' - en kijk ook of je de wortelen verdragen kunt.... Bij mij kon dat, maar voor een enkeling is zelfs wortel een probleem, dus in dat geval wordt het alleen de bouillon met de kip die je in stukjes hebt toegevoegd. (vries in porties in)

 2. Maak de yoghurt NIET met BIFIDUS yoghurt als starter!!! (geeft klachten)

 3. Fruitgelatine: Kook vers vruchtensap (liefst met sapmachine, dan kun je meer varieren) en los hierin de gelatineblaadjes (100% gelatine) op. Een halve liter ( voor 6 gelatineblaadjes) verdeel ik over 4 kleinere bakjes, zo heb je voor ongeveer 1,5 dag voorraad en blijft het lekker vers.

 4. Wie geen DCCC, droge huettenkaese (de 'gewone' is niet goed) kan krijgen, kan de kwarktaart (cheesecake) gewoon met wat uitgelekte zelfgemaakte yoghurt maken:
  'sNachts 1 potje yoghurt in een dichtgevouwen kaasdoek/zakdoek laten uitlekken (met wat gewicht boven op de doek, bv sinaasappel in een schaaltje) en je hebt 's ochtends lekkere cream cheese.
  Mijn noodoplossing voor de cheesecake: 1 ei kloppen, de (uitgelekte) yoghurt met een garde er goed doorheen mengen, lepel honing, wat vanille erdoor - dit in een oven van 175 graden en na een half uur heb je een portie lekkere cheesecake ( -vulling, die in het introductiedieet dus zonder bodem en citroenschil gegeten wordt).

 5. Zoals Elaine in haar boek zegt, duurt het introductiedieet 5 dagen. Voor sommige mensen is 2 of 3 dagen voldoende, maar ook dan is het zaak om voorzichtig nieuwe SCDieetvoeding toe te voegen. Je kunt niet direct de moeilijker verteerbare groentes invoeren, dat spreekt vanzelf. Hoe snel het SCDieet na de introductiedagen volop kan worden gevolgd is dus individueel. Eventueel gewichtsverlies is een tijdelijk bijverschijnsel, normaalgesproken komt men met dit dieet uiteindelijk op zijn juiste gewicht.

 6. Wanneer men na enige tijd toch weer klachten gaat ontwikkelen (vaak door enthousiast voeding in te voeren waar het lichaam nog niet aan toe is), dan is een terugkeren naar het introductiedieet de remedie. Voor degenen die zich aan de SCD regels houden en binnen een maand geen verbetering ervaren, is het dieet niet geschikt. (Noot Ed: Vaak is het zinvol om het dieet iets langer te volgen, omdat soms de verbetering iets later volgt)

 7. Het SCDieet is zorgvuldig ontwikkeld en niet te combineren met andere dieten. Iedereen is vrij om een eigen versie te ontwikkelen, maar dan werkt het niet meer volgens het principe van dit Special Carbohydrate Diet van Dr.S.Haas en E. Gottschall BA, M.Sc.

Succes en van harte beterschap,


SitaIndex   Let op: De advertenties hieronder bevatten waarschijnlijk recepten en pillen die niet toegestaan zijn bij het SCDiet:
 
Stel vraag in forum